Activistul rus Vitali Votanovski, cunoscut pentru faptul că a dezvăluit detalii cu privire la înmormântările secrete ale mercenarilor Wagner uciși în războiul din Ucraina, a fugit din Rusia, relatează BBC.
Vitali Votanovski a început să documenteze pierderile masive ale armatei ruse în Ucraina prin monitorizarea cimitirelor din regiunea în care locuia. El a fugit din Rusia pe 4 aprilie, după ce a primit numeroase amenințări cu moartea.
Anul trecut, Votanovski își petrecea a 50-a zi de naștere într-o celulă. Chiar în ziua declanșării invaziei, Votanovski, originar din Krasnodar, a fost arestat și închis pentru că a manifestat împotriva războiului bolnav al lui Putin.
El însuși fost militar, Votanovski a ieșit în stradă să protesteze împotriva invaziei în haine pe care fuseseră inscripționate mesajele „Nu lui Putin! Nu războiului!”. Fotografiile în care apare cu aceste haine, sunt parte a dosarului său din Rusia.
„Din cauza unui palton, m-au băgat 20 de zile la pușcărie”, a spus el. Totuși, în Krasnodar, el nu e cunoscut pentru proteste de stradă, ci pentru faptul că studiat și documentat înmormântări și cimitire.
Cimitirul Wagner din Krasnodar
Votanovski este prima persoană care a descoperit infamul cimitir din satul Bakinskaia, în regiunea Krasnodar, acolo unde grupul Wagner își îngroapă morții din Ucraina. De atunci, locul este cunoscut acum cu numele de „Cimitirul Wagner”. Acolo este locul unde mercenarii lui Prigojin merg să-și îngroape morții – bărbați care fie nu au rude, fie nu au putut fi recunoscuți.
De când a început războiul, micul cimitir sătesc a crescut la a fi o uriașă necropolă, cu noi zone construite să primească numărul tot mai mare de morți. Paznici înarmați păzesc, acum, cimitirul. Joi, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a vizitat cimitirul și a spus că intenționează să-l transforme într-un spațiu comemorativ „pentru generațiile viitoare”. Liderul mercenarilor a recunoscut că cimitirul a tot crescut, adăugând că „asta-i viața”.
Votanovski a început să călătorească în regiunea Krasnodar în mai 2022, vizitând fiecare cimitir din zonă și documentând numărul de morți din lunar din fiecare.
„Am vrut să le dovedesc oamenilor că are loc o catastrofă. Alți oameni mor aici, aproape de ei. Trebuia să le arăt oamenilor cu războiul afectează tot și ne afectează pe toți”, spune el.
Până la momentul în care a fugit din Rusia, baza de date a lui Votanovski adunase 1.300 de nume de soldați care au murit inutil în războiul lui Putin. Votanovski a identificat mormintele celor morți în război, făcând diferența între decesele civile obișnuite, întrebându-i pe locuitorii din zonă și cercetând fotografiile și coroanele de pe morminte.
În decembrie 2022, el a mers la Bakinskaia pentru a fotografia mormintele soldaților obișnuiți din armata rusă. Acolo, angajații de la cimitir i-au spus lui și colegului său că îngroapă mercenari Wagner care au murit în luptă.
„Când eram noi acolo, erau deja 48 de morminte Wagner. Apoi, după ce ne-am întors după câteva zile, erau 95. Apoi, 165. Apoi, 270”, a spus el, precizând că era evident că cei morți erau pușcăriași sau mercenari. „Au fost recrutați din închisori. Jurnaliștii le-au cercetat numele și au aflat de ce erau la închisoare”, mai spune el.
Un număr uriaș de morți pe front
Votanovski nu a monitorizat doar morții din Wagner, însă. Activistul spune că a continuat să monitorizeze toate decesele soldaților îngropați în cimitirele din Krasnodar. Ce a descoperit l-a șocat.
„Din decembrie 2022, pierderile Rusiei pe câmpul de luptă au crescut de câteva ori. Numărul deceselor a crescut exploziv. Recent, mormintele au fost umplute mai ales de mobilizați și de mercenari. Sunt foarte puțini militari profesioniști”, a spus el.
Ultimul bilanț al morților furnizat de armata rusă a fost transmis în septmbrie 2022, când ministrul apărării rus, Șoigu, a spus că 5.937 de soldați au murit în Ucraina.
Estimările occidentale variază, însă majoritatea oficialilor europeni și americani spun că numărul soldaților ruși morți depășește, foarte probabil, 60.000.
Amenințări tot mai dese
Votanovski a început să primească amenințări în urmă cu mai multe luni.
„Imediat ce am făcut publice primele informații despre cimitire, au început și amenințările. O mulțime. Inițial, le-am salvat și îndosariat pe toate, însă la un moment dat au început să fie atât de multe încât m-am oprit.
În ianuarie cineva m-a sunat și a spus că îmi oferă un loc în cimitir. Au fost trei astfel de apeluri. Eu am primit două, și șoferul meu, Viktor, a primit unul”, a mai spus el. Jurnaliștii BBC spun că au primit copii ale amenințărilor și o înregistrare audio a unui apel telefonic.
În acest apel, un bărbat neidentificat încearcă să facă să pară că amenințarea este o reclamă la locuri de veci și coșciuge. „Acesta e momentul să începeți să vă gândiți la sfârșitul vieții dumneavoastră”, îi spune el la telefon lui Votanovski.
Activistul spune că picătura care a umplut paharul a fost săptămâna trecută:
„Mergeam pe lângă o secție de poliție din Krasnodar când un polițist m-a recunoscut și mi-a spus să mă pregătesc, că vine. Se referea la reacția statului față de activitatea mea”.
Votanovski a fugit în Armenia și intenționează să ceară azil politic în Germania.
Editor : Adrian Dumitru