Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a fost atacată pe stradă în Copenhaga. Ce spun martorii incidentului

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0879753762
Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen. Foto: Profimedia Images

Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, era în stare de șoc după ce a fost atacată și lovită de un bărbat vineri în centrul capitalei Copenhaga, a relatat agenția de presă Ritzau, citând poliția și biroul premierului, transmite Reuters. Lideri politici europeni, printre care și premierul Marcel Ciolacu, și-au exprimat solidaritatea cu premierul danez.

ACTUALIZARE Sâmbătă, 8 iunie, 07:25 Poliţia din Copenhaga a confirmat că a avut loc un incident în care a fost implicat premierul, dar nu a oferit detalii suplimentare.

„O persoană a fost arestată în acest caz şi este supusă anchetei. Pentru moment, nu avem alte comentarii sau observaţii de făcut”, a declarat poliţia într-un comunicat publicat pe rețeaua X.

Doi martori, Marie Adrian şi Anna Ravn, au declarat pentru cotidianul danez BT că au văzut-o pe Mette Frederiksen sosind în piaţă în timp ce stăteau lângă o fântână în jurul orei 18.00 (16.00 GMT).

„Un bărbat a venit din direcţia opusă şi a împins-o puternic în umăr, făcând-o să se clatine în lateral”, au povestit cele două femei pentru jurnal.

Deşi a fost „împinsă cu putere”, doamna Frederiksen nu a căzut la pământ, au spus ele.

Tot conform celor doi martori, prim-ministrul a intrat apoi într-o cafenea din apropiere ca să-şi revină.

Ele l-au descris pe individ ca fiind înalt şi slab şi au adăugat că acesta a încercat să dispară repede, dar nu a avut timp să ajungă departe pentru că a fost prins şi pus la pământ de bărbaţi în costum.

Un alt martor, Kasper Jorgensen, a declarat pentru ziarul Ekstra Bladet că l-a văzut pe bărbatul în acuză după ce fusese pus la pământ şi că ceea ce a crede a fi un membru al serviciului de securitate era cu un genunchi pe spatele atacatorului.

„L-au liniştit şi, în timp ce stătea întins acolo, părea confuz şi puţin ameţit”, a povestit Jorgensen pentru cotidian.

Știrea inițială

Premierul danez Mette Frederiksen a scăpat după ce a fost agresată și nu prezenta semne de vătămare, a declarat un locuitor din zonă.

„Prim-ministrul Mette Frederiksen a fost bătut vineri seara la Kultorvet (piața, red.) din Copenhaga de un bărbat care a fost ulterior arestat. Prim-ministrul este șocat de incident”, a declarat biroul acesteia într-un comunicat, fără a da alte detalii.

Poliția din Copenhaga și serviciul național de securitate și informații al Danemarcei au confirmat incidentul, dar au refuzat să ofere mai multe detalii.

„Părea puțin stresată”, a declarat pentru Reuters Soren Kjergaard, care lucrează ca barman în piață, după ce a văzut-o pe șefa Executivului danez escortată de serviciul de securitate, în urma agresiunii.

Ministrul danez al Mediului, Magnus Heunicke, a declarat pe platforma X: „Mette este, în mod natural, șocată de atac. Trebuie să spun că ne cutremură pe toți cei care îi suntem apropiați”.

Bărbatul a fost arestat în urma incidentului, a precizat Ritzau.

Reacții de solidaritate

Premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat solidaritatea cu prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, în urma atacului suferit, declarându-se „șocat” de vestea atacului.

„Violenţa nu îşi are locul în societăţile noastre. Suntem solidari cu tine, dragă Mette, şi cu poporul danez”, a transmis Ciolacu.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene şi candidata principală a Partidului Popular European, de centru-dreapta, la alegerile europene, şi-a exprimat şocul. „Condamn acest act josnic, care contravine a tot ceea ce credem şi pentru care luptăm în Europa”, a spus ea, urându-i premierului danez „putere şi curaj”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat „indignat” de atacul ”îngrozitor”, adăugând: „Condamn cu fermitate acest act laş de agresiune”.

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris: „Atacul din această seară asupra premierului danez este îngrozitor. Violenţa nu-şi are locul în politică. Rămâi puternică, Mette!”, a îndemnat-o ea.

Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European a declarat că este alături de Frederiksen - o social-democrată - şi de poporul danez. „Actele de violenţă sunt întotdeauna un atac împotriva democraţiei. Nu ne vom lăsa intimidaţi”, a declarat grupul. Stefan Löfven, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), a declarat: „Întreaga comunitate PES este alături de Mette şi de familia ei. Condamnăm acest atac fără sens. Violenţa politică nu trebuie să aibă loc în societăţile noastre”.

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat: „Mette este o colegă foarte bună şi un partener înţelept. Sper din toată inima că este nevătămată. Un atac asupra unui lider ales în mod democratic este, de asemenea, un atac asupra democraţiei noastre. În această seară, gândurile mele şi ale familiei sunt alături de ea”.

Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că este „profund şocat de agresiunea asupra colegei” sale. „Condamn cu fermitate orice formă de violenţă împotriva liderilor aleşi în mod democratic în societăţile noastre libere. Gândurile mele sunt alături de dumneavoastră şi vă doresc putere în aceste momente dificile”, a transmis el.

Premierul Letoniei, Evika Siliņa, a declarat, de asemenea, că este „profund şocată”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vești proaste pentru români. Se schimbă regulile de eliberare a paşaportului simplu temporar chiar de azi
Digi FM
Noile modificări ale Codului Rutier explicate. Iată ce spune Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)
Pro FM
Christina Aguilera a făcut furori într-o rochie mini roz. Cum arată artista după ce a slăbit 18 kilograme
Film Now
Câți bani au primit actorii din „Gossip Girl” pentru rolurile din celebrul serial. Cine se află în fruntea...
Adevarul
Ce amenzi poți primi dacă urinezi în mare. Unde este interzisă „evacuarea fiziologică” și ce alte obiceiuri...
Newsweek
VIDEO Ucraina lovește Rusia cu ATACMS, după ce rușii le-au distrus 6 Su-27. SUA și-au dat acordul
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Pedro Pascal, despre scenele de luptă cu Paul Mescal în „Gladiator 2”: Prefer să fiu aruncat dintr-o clădire...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud