Mercenarii lui Prigojin au vrut să fure bombe nucleare care să încapă în rucsac, ca "să ridice miza" rebeliunii lor

Data actualizării: Data publicării:
Liderul gruparii Wagner, Evgheni Prigojin, stă în fața trupelor sale la Bahmut, pe 5 mai 2023.
Grupul paramilitar Wagner este „frânt”, a declarat, vineri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în urma morții liderului acestuia, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

Mercenarii Wagner au vrut să fure bombe nucleare în timpul rebeliunii lor, susține șeful spionilor militari ucraineni, într-un interviu pentru Reuters. Ar fi vrut unele de dimensiuni mici, care încap într-un rucsac. Mercenarii Wagner doreau să ridice miza rebeliunii și să arate că sunt gata să lupte până la capăt, spune Kirilo Budanov.

În 24 iunie, în timp ce forţele rebele Wagner se îndreptau spre nord, spre Moscova, un contingent de vehicule militare a deviat spre est pe o autostradă, în direcţia unei baze fortificate a armatei ruse care deţine arme nucleare, potrivit unor înregistrări video postate online şi interviurilor cu locuitorii din zonă, relatează Reuters.

Oficialii occidentali au afirmat în repetate rânduri că arsenalul nuclear al Rusiei nu a fost niciodată în pericol în timpul revoltei, care s-a încheiat rapid în acea zi. Însă, într-un interviu exclusiv, şeful serviciilor de informaţii militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că luptătorii Wagner au mers mult mai departe.

El a spus că au ajuns la baza nucleară şi că intenţia lor era să achiziţioneze mici dispozitive nucleare din epoca sovietică pentru a "ridica miza" revoltei lor. "Pentru că, dacă eşti pregătit să lupţi până la ultimul om în picioare, aceasta este una dintre facilităţile care ridică semnificativ miza", a declarat Budanov."

Singura barieră între luptătorii Wagner şi armele nucleare, a spus Budanov, au fost uşile de la depozitul nuclear. 

Kirilo Budanov, șeful spionajului militar al Ucrainei: Sunt bombe foarte mici, care sunt portabile și care pot fi cărate într-un rucsac. Această bază (n.red. Voronej 45) este unul dintre principalele depozite pentru asemenea arme. Acesta este un motiv pentru care ei au mers acolo. Nu poți să folosești un focos nuclear balistic așa ușor, de sine stătător. Dar un rucsac nuclear? Cu siguranță poți.

Reuters: Credeți că au vrut să le ia?

Kirilo Budanov: Nu doar că asta cred, chiar s-au dus acolo.

Reuters: Au avut intenția să le ia?

Kirilo Budanov: Au fost la depozit, dar adevărul este că nu au luat niciun rucsac. Ușile erau închise și nu au putut să intre prin zona tehnică.

O sursă apropiată Kremlinului, cu legături militare, a coroborat unele părţi ale relatării lui Budanov. Un contingent Wagner "a reuşit să pătrundă într-o zonă de interes special, în urma căreia americanii s-au agitat pentru că acolo sunt depozitate muniţii nucleare", a declarat această persoană, fără a da mai multe detalii.

O sursă din estul Ucrainei ocupate de Rusia, care are cunoştinţă despre acest lucru, a declarat că acțiunea a provocat îngrijorare la Kremlin şi a dat un impuls pentru încheierea în grabă a rebeliunii, negociată în seara zilei de 24 iunie, cu ajutorul lui Alexander Lukaşenko.

Oficialii americani şi-au exprimat îndoielile cu privire la această versiune. Ca răspuns la o întrebare referitoare la faptul că forţele Wagner au ajuns la bază şi au încercat să achiziţioneze arme nucleare, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge, a declarat: "Nu suntem în măsură să coroborăm acest raport. Nu am avut niciun indiciu, în niciun moment, că armele sau materialele nucleare ar fi fost în pericol".

Kremlinul şi comandantul Wagner, Evgheni Prigojin, nu au răspuns la întrebările legate de afirmațiile lui Budanov. Matt Korda, cercetător asociat senior şi manager de proiect pentru Proiectul de informare nucleară la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat că ar fi "practic imposibil ca un actor non-statal" să încalce securitatea nucleară rusă. Este posibil ca Wagner să fi avut la dispoziţie mii de soldaţi, a spus el, dar este puţin probabil ca vreunul dintre ei să ştie cum să detoneze o bombă.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...