Mărturii ale soldaților ucraineni care luptă pe linia frontului lângă Pokrovsk. Ce strategie are Rusia în ofensiva din estul Ucrainei

Data publicării:
Combat mission of UkraineÕs 55th Artillery Brigade in Pokrovsk direction
Greșelile strategice făcute în trecut arată că mai există o singură cale de a apăra Pokrovsk. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Trupele ucrainene riscă să fie încercuite pe linia frontului lângă Pokrovsk. Situația este critică, a declarat pentru BBC un ofițer militar ucrainean. Strategia militară a Rusiei pare acum să înconjoare orașul, care este un nod cheie de transport în regiune.

Ofițerul, care a preferat să rămână anonim, a spus despre conducerea sa militară că vrea să-și păstreze pozițiile cu orice preț, ceea ce duce adesea la pierderea de trupe și resurse. Abordarea, spune el, a avut ca rezultat o serie de „cazane”, teritorii mari înconjurate de forțele ruse, scrie BBC.

Unul dintre ele se află la sud de Pokrovsk - între Nevelske, Hirnîk și Krasnohorivka.

Nu intenționăm să avansăm în curând către orașul Donețk, așa că de ce menținem poziții lângă Nevelske când pierdem Hirnîk?” spuse ofiţerul.

E mult mai bine să te retragi la Hirnîk, crede el, cu o pierdere minimă de resurse și să ocupi acele poziții.

Când inamicul tău are mai mulți oameni și resurse decât tine, această strategie este nesăbuită”, a adăugat ofițerul ucrainean.

Uită-te la regiunea Donețk, arată ca un calamar. [Pentru a apăra toate] tentaculele, e nevoie de un număr mult mai mare de poziții, posturi de observație. Trebuie grupuri de asalt mult mai mari, deoarece rușii încearcă să atace din toate părțile”, mai spune acesta.

Așadar, în loc să se retragă și să reducă lungimea liniei pe care trebuie să o apere, spune ofițerul, brigăzile sunt distruse de lupte de-a lungul întregului perimetru al „cazanului” pur și simplu pentru că principalul criteriu de succes pentru generali este să dețină poziții.

Roman Pohorily, un analist și co-fondator al „Deep State” care monitorizează cele mai recente evoluții din prima linie din Ucraina, spune că trupele ucrainene s-au retras acum din satul Nevelske pentru a evita încercuirea.

Asta înseamnă că amenințarea de a fi prins în capcană este mai puțin acută, dar ofițerul militar spune că retragerea ar fi trebuit făcută cu mult înainte. Viețile și resursele au fost irosite cu ceva pe care oricum nu au putut ține, argumentează el.

Trupele ruse înaintează spre Kurakhove

Trupele ruse înaintează acum spre Kurakhove, un oraș la 35 km sud de Pokrovsk. Forțele ucrainene din acea zonă confirmă că luptele din sectoarele lor s-au intensificat în ultima vreme. Această evoluție se reflectă și în briefing-urile zilnice ale Statului Major al Ucrainei. Joi au raportat că au avut loc 32 de confruntări pe direcția Pokrovsk și 48 pe direcția Kurakhove.

Încearcă să-și întărească flancurile, astfel încât să se poată apropia de Pokrovsk, să-l încercuiască pe jumătate și apoi să înceapă să pună orașul la pământ”, spune Maj Serhiy Tsekhotsky de la Brigada 59.

Locotenent-colonelul Oleh Demyanenko, care comandă un batalion de tancuri din brigada 110, mai spune că forțele ruse împing acum de-a lungul părților laterale, pe lângă un atac direct asupra Pokrovsk.

Cu toate acestea, el susține că rușii se concentrează acum mai ales pe flancul sudic - aceasta este direcția Kurakhove.

Trupele ruse atacă pozițiile ucrainene cu grupuri mici și adesea nu sunt însoțite de vehicule blindate, spun soldații.

Trimit doi sau trei oameni care încearcă să ajungă într-un anumit punct al câmpului”, explică Maj Tsekhotsky. „Apoi alții încearcă să ajungă și în acel punct. Și când au 10-15 oameni, încearcă să ne atace. ”

Acest lucru face ca zona Kurakhove să fie dificilă atât pentru apărare, cât și pentru avansare, pentru că este un teren plat, spune Nazar Voytenkov de la Brigada 33. „În mod constant bombardăm câmpuri. Rușii își pierd vehiculele și oamenii.” El spune că brigada sa își menține cu succes poziția în prima linie.

Kurakhove este legată de Pokrovsk cu drumuri care fac parte din infrastructura necesară pentru a muta trupele și proviziile pe prima linie.

Dacă rușii iau acel oraș, atunci pot merge spre nord pentru a ataca Pokrovsk dintr-o nouă direcție, spune analistul Roman Pohorily.

O altă posibilitate este că ar putea ataca trupele ucrainene din Vuhledar din spate, adaugă el. Acesta este un oraș din partea de sud a frontului Donbas pe care rușii au încercat să-l cuprindă încă de la începutul invaziei lor pe scară largă.

Greșelile strategice făcute în trecut arată că mai există o singură cale de a apăra Pokrovsk și de a împiedica rușii să pună mâna pe întreaga regiune Donețk, potrivit ofițerului de pe prima linie.

Să mai avem un Bahmut”, spune el, referindu-se la orașul din estul Ucrainei pe care Kievul l-a apărat aproape un an înainte de a se retrage, cu orașul în ruine. „[Ei] vor arunca în luptă o mulțime de oameni și îi vor lăsa să moară acolo.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Școală distrusă de viitura din Galați: "Trei miliarde de lei investiți s-au dus pe apa sâmbetei". Mobilizare...
Newsweek
Ce bani iei la salariu dacă muncești sâmbăta și duminica? Angajatorul ia amendă dacă nu plătește!
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei