Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta Inc., afirmă că regretă faptul că a cedat presiunilor făcute de administrația Biden și a acceptat să modereze conținutul publicat pe platforma de social media legat de Covid și de ancheta ce-l viza pe Hunter Biden, relatează Time.
„În 2021, timp de câteva luni, oficiali de la vârful administrației Biden, inclusiv de la Casa Albă, au exercitat presiuni repetate asupra echipei noastre pentru a cenzura conținutul legat de Covid, inclusiv cel umoristic și de satiră”, scrie Mark Zuckerberg în documentul menționat.
Chiar dacă, în acel moment, Meta luat decizia de a urma indicațiile primite de la autorități și a eliminat conținutul incriminat, Zuckerberg ține să precizeze că, din perspectiva pe care o are în prezent, „presiunea guvernului a fost greșită și regret faptul că nu ne-am manifestat mai cu tărie împotriva acestei solicitări”.
Conținutul scrisorii lui Zuckerberg a fost postat pe pagina de Facebook a Comisiei Juridic a Camerei Reprezentanților și confirmată de Meta
20 de milioane de postări eliminate în doar un an
În timpul pandemiei, Facebook a reușit să revolte persoanele care criticau modul în care autoritățile acționau împotriva răspândirii coronavirusului - perioade de carantina, purtarea obligatorie a măștii, obligativitatea vaccinării - eliminând postările care abordau problemele din acest punct de vedere, motivând că dezinformează sau încalcă politica platformei. În total, în numai un an, Facebook a eliminat peste 20 de milioane de postări.
Prin poziția pe care a adoptat-o în scrisoarea adresată comisiei Congresului SUA, Zuckerberg se alătură altor directori ai rețelelor sociale, inclusiv lui Jack Dorsey, fostul CEO al Twitter, exprimându-și regretul față de cazurile anterioare de moderare a conținutului care, în opinia lor, au mers prea departe.
„Cred cu tărie că nu trebuia să acceptăm compromisul de la standardele noastre din cauza presiunilor administrației, în nicio direcție, și suntem gata să ne opunem dacă acest lucru se mai întâmplă”, a mai precizat Mark Zuckerberg.
Aceeași cenzură aplicată informațiilor din ancheta referitoare la Hunter Biden
De asemenea, în documentul menționat, Zuckerberg își exprimă regretul pentru decizia pe care a luat-o înainte alegerilor prezidențiale din 2020, când pe plaforma social-media au fost cenzurate postările legate de dezvălurile făcute de publicația New York Post despre Hunter Biden, fiul președintelui american.
CEO-ul Meta motivează că a luat această decizie în urma unei avertizări pe care a primit-o de la FBI, despre faptul că informațiile despre Hunter Biden ar putea face parte dintr-o campanie de dezinformare rusească.
„De atunci a devenit clar că relatarea nu era dezinformare rusească, iar în retrospectivă nu ar fi trebuit să retrogradăm povestea”, a mai precizat Zuckerberg.
Reacția Casei Albe
Republicanii din Comisia Juridică au întâmpinat cu entuziasm mărturisirile făcute de Zuckerberg, calificându-le drept „o mare victorie pentru libertatea de exprimare”.
În comunicatul de presă emis în legătură acest subiect, Casa Albă apără modul în care administrația Biden a acționat în timpul pandemiei.
„Confruntându-se cu o pandemie mortală, administrația a încurajat acțiuni responsabile pentru a proteja sănătatea și siguranța publică. Poziția noastră a fost clară și constantă: credem că companiile tech și alți actori privați trebuie să țină cont de efectele pe care acțiunile lor le au asupra populației, în timp ce fac alegeri independente privind informația pe care o prezintă”, a transmis Casa Albă.
În plină campanie electorală, Zuckerberg alege să fie imparțial
În plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA, ce vor avea loc în luna noiembrie, Zuckerberg afirmă că face eforturi pentru a putea fi cu adevărat echilibrat și imparțial.
„Scopul meu este să fiu neutru și să nu joc un rol într-o direcție sau alta—sau chiar să par că joc un rol,” a scris Zuckerberg, făcând referire la contribuțiile făcute în ciclul electoral anterior pentru a sprijini infrastructura electorală.
Dezbatere intensă privind moderarea conținutului publicat pe social media
În prezent există la nivel internaționa o dezbatere tot mai intensă cu privire la cât de departe ar trebui să meargă companiile de social media în a supraveghea și modera comentariile, imaginile și alte conținuturi postate de utilizatorii lor.
Unele platforme consideră că ar trebui să fie mai puțin implicate în a stabili un set de reguli care să limiteze discursul utilizatorilor, despre ce pot și ce nu pot spune în mediul online, în timp ce unele guverne susțin că o abordare prea libertină poate duce la construirea unor adevărate rețele infracționale.
Cel mai recent exemplu în acest sens este acțiunea autorităților franceze, care l-au arestat la finele săptămânii trecute pe co-fondatorul Telegram, Pavel Durov, acuzând faptul că platforma nu a combătut într-un mod adecvat criminalitatea, inclusiv răspândirea materialelor de abuz sexual asupra copiilor.
Editor : C.S.