Mark Rutte a declarat despre căderea regimului lui Bashar al-Assad în Siria că este „un moment de bucurie” și a subliniat că NATO „va supraveghea îndeaproape modul în care liderii rebeli se comportă în timpul tranziţiei”.
Iranul şi Rusia împart responsabilitatea pentru crimele împotriva poporului sirian, a afirmat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, la o zi după înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad în Siria, informează Agerpres.
„Rusia şi Iranul erau principalii susţinători ai regimului Assad şi ele împart responsabilitatea pentru crimele comise împotriva poporului sirian”, a declarat Rutte într-un comunicat. „Ele au demonstrat de asemenea că nu sunt parteneri fiabili, abandonându-l pe Assad atunci când nu le mai era util”, a mai subliniat Rutte.
Căderea regimului lui Bashar al-Assad este „un moment de bucurie, dar şi de incertitudine pentru popoarele din Siria şi din regiune”, a mai spus secretarul general al NATO, adăugând că Alianţa Nord-Atlantică „va supraveghea îndeaproape modul în care liderii rebeli se comportă în timpul tranziţiei” politice în Siria.
„Ei trebuie să susţină statul de drept, să protejeze civilii şi să respecte minorităţile religioase”, a afirmat Rutte.
El nu a făcut niciun comentariu în legătură cu soarta combatanţilor din organizaţia Stat Islamic, încă prezenţi în Siria. Însă, în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai celor 32 de state membre ale NATO, secretarul de stat american Antony Blinken a atenţionat săptămâna trecută împotriva unei resurgenţe a SI în Siria.
„Avem interese persistente, interese de securitate în continuare de actualitate în Siria, mai ales cel de a fi siguri că SI nu este resuscitat şi nu revine”, declarase Blinken miercuri la Bruxelles.
Aria geografică a Alianţei Nord-Atlantice nu acoperă Siria, însă o misiune a NATO este activă în Irak din 2018.
Editor : M.I.