Germania și Marea Britanie, țările europene care au ajutat cel mai mult Ucraina de la începutul războiului, au semnat miercuri un pact de apărare, în contextul în care cresc temerile că o victorie a lui Donald Trump în alegerile americane din noiembrie ar putea însemna un dezastru pentru securitatea europeană, scrie POLITICO.
Îngrijorările că Washingtonul ar putea reduce dramatic sprijinul pentru Ucraina anul viitor au crescut de când Trump l-a ales pe J.D. Vance drept candidat pentru postul de vicepreședinte. Vance a subliniat în mod repetat opoziția sa față de acordarea de către SUA a ceea ce el a numit „cecuri în alb” pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruse.
Marea Britanie este un susținător ferm al Ucrainei și acest lucru va continua sub noul său guvern laburist de centru-stânga, condus de prim-ministrul Keir Starmer, care a câștigat alegerile cu o victorie zdrobitoare în această lună.
Noul guvern laburist al țării este mai entuziast decât predecesorul său conservator cu privire la stabilirea unei cooperări mai profunde în domeniul apărării cu aliații europeni și a acționat rapid pentru a semna miercuri un acord de cooperare cu Germania.
Ca parte a unui tur al Europei, care a inclus Franța, Polonia și Estonia pe parcursul a 48 de ore în această săptămână, ministrul britanic al Apărării, John Healey, a încheiat pactul cu omologul său german, Boris Pistorius, la complexul ministerial Bendlerblock din Berlin.
Acordul angajează ambele părți să intensifice coordonarea industrială și operațiunile comune, urmând în același timp mult mai multe. „Aceste vizite transmit un mesaj clar că securitatea europeană va fi prima prioritate externă și de apărare a acestui guvern”, a afirmat Healey într-o declarație.
Regatul Unit și Germania au contribuit cel mai mult la ajutorul acordat de Europa Ucrainei și sunt țările care au cheltuit cel mai mult pentru apărare, 74,9 miliarde de euro și, respectiv, 66,8 miliarde de euro în 2023, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.
La trei săptămâni de la începerea mandatului său de ministru, Healey a declarat că noul pact va „da startul unei noi și profunde relații de apărare”.
„Obiectivele stabilite în declarația comună de miercuri includ consolidarea industriilor de apărare din Regatul Unit și Germania, consolidarea securității euro-atlantice, îmbunătățirea eficienței operațiunilor comune, confruntarea cu provocările de securitate în evoluție, cum ar fi domeniul cibernetic, și sprijinirea Ucrainei”, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit.
În decembrie, Healey a declarat pentru POLITICO că un acord bilateral de apărare cu Germania - împreună cu pacte separate cu Franța și UE - reprezintă o prioritate pentru un viitor guvern laburist.
Editor : C.L.B.