Marea Britanie permite unor oligarhi ruși, supuși sancțiunilor, să devină coproprietari ai celui mai mare producător de petrol al țării

Data actualizării: Data publicării:
drapel al marii britanii
Foto: GettyImages

Guvernul britanic se confruntă cu critici tot mai mari după ce unei companii deținute de doi oligarhi ruși, supuși sancțiunilor ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, i s-a permis să devină coproprietar al celui mai mare producător britanic de petrol din Marea Nordului, relatează The Guardian.

Criticii deciziei de a permite LetterOne, compania de investiții deținută parțial de oligarhii Mikhail Fridman și Petr Aven, să achiziționeze aproape 15% din Harbour Energy din Aberdeen, au avertizat că oamenii de afaceri ruși nu ar trebui să dețină active naționale esențiale.

LetterOne, care nu este sancționată în nume propriu, a primit acțiuni la Harbour Energy, după ce compania din Marea Nordului a încheiat o tranzacție de 8,5 miliarde de lire sterline pentru a cumpăra firma germană Wintershall, care număra printre proprietari chiar societatea LetterOne.

Se așteaptă ca Harbour să-și extindă producția de petrol și gaze dincolo de apele Marii Britanii cu jumătate de milion de barili de petrol pe zi, ca urmare a acestui acord.

Fridman și Aven sunt încă acționari importanți, deși participațiile lor au fost înghețate atunci când Regatul Unit și Uniunea Europeană au impus sancțiuni după invazia Rusiei în Ucraina, la începutul anului 2022.

La acea vreme, cei doi nu ar mai fi avut nicio implicare sau influență asupra afacerilor sau investițiilor, ceea ce include drepturile de vot în legătură de Harbour Energy. Aceștia nu vor primi dividende, fonduri sau resurse economice, nici direct, nici indirect.

Se așteaptă ca miliardarii să fie eliminați de pe lista sancțiunilor UE, după ce anul acesta au contestat cu succes măsurile restrictive, în instanțele UE, calificându-le drept „false și nefondate”. Ei rămân pentru moment pe lista de sancțiuni a Marii Britanii, unde locuiesc încă dinainte de războiul ruso-ucrainean.

Deputatul Alicia Kearns a declarat că decizia guvernului laburist de a aproba acordul a fost „uimitoare și îngrozitoare”. Ea a cerut guvernului să anuleze decizia imediat și să iasă cu o declarație „în care să explice cum a fost dat consimțământul, în primul rând”.

„Accesul oligarhilor la un astfel de bun național cheie este dincolo de orice înțelegere, securitatea energetică este o problemă serioasă de securitate națională”, a spus Kearns. „Este deosebit de jignitor să se întâmple asta chiar în săptămâna în care au avut loc atacuri devastatoare ale rușilor asupra civililor ucraineni, inclusiv a școlilor și a pacienților din spitale”.

Un oficial al Global Witness, instituție care supraveghează folosirea combustibililor fosili, a adăugat că guvernul britanic și compania Harbour „ar fi trebuit să fugă la o milă de acest acord”.

„O companie deținută parțial de oligarhi ruși sancționați a primit o parte din cel mai mare producător de petrol al Marii Britanii. Oligarhii nu ar trebui să aibă loc în industria energetică a Regatului Unit”, a spus Wilson.

Un purtător de cuvânt al LetterOne a spus că firma este „mândră să facă parte dintr-o afacere energetică mare și puternică din Marea Britanie” care „ar consolida securitatea energetică, va crește investițiile și va crea locuri de muncă, contribuind în același timp la îndeplinirea obiectivelor ambițioase ale națiunii privind tranziția energetică”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A fost descoperită o ființă care întinerește în loc să îmbătrânească și care...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
Apel către România și Polonia: Doborâți dronele și rachetele Rusiei cu F-16 și sisteme Patriot
Digi FM
ÎPS Teodosie, despre cum trebuie să se roage femeile acasă: “Cu capul acoperit, în fustă. Să nu se roage în...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...