Marea Britanie: O invazie a Ucrainei s-ar încheia ca Războiul Afgano-Sovietic și cel din Cecenia, cu o „pierdere teribilă de vieți”

Data actualizării: Data publicării:
Tancuri sovietice
Secretarul de externe britanic i-a avertizat vineri pe preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin, respectiv Xi Jinping, că aliaţii Regatului Unit vor face front comun pentru democraţie, împotriva dictaturilor. Foto: Profimedia Images

Secretarul de externe britanic Liz Truss a spus că Vladimir Putin trebuie „să facă pasul în spate în privința Ucrainei înainte să comită o greșeală strategică uriașă”, informează The Guardian. Potrivit oficialului britanic, obiectivul regimurilor autocrate, ca cele din Rusia și China, este să exporte dictatura peste tot, iar „lumea liberă” trebuie să se opună acestor „agresori globali”.

În discursul pe care l-a susținut în Australia, Liz Truss, ministru de externe în guvernul condus de premierul Boris Johnson, a pus conflictul din Ucraina în contextul unei dispute globale a statelor liberale cu cele autoritare. Aceasta i-a avertizat vineri pe preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin, respectiv Xi Jinping, că aliaţii săi vor face front comun pentru democraţie, împotriva dictaturilor.

Truss a apreciat că dictaturile sunt acum mai încrezătoare decât au fost vreodată după sfârşitul Războiului Rece, iar britanicii şi aliaţii lor din „lumea liberă” trebuie să reacţioneze împreună la ameninţările globale, să îşi întărească legăturile cu democraţiile din regiunea indo-pacifică şi „să se opună agresorilor globali” care fac uz de dependenţa economică pentru a-şi atinge obiectivele, scrie Agerpres.

Citește și: Parlamentul Rusiei propune recunoașterea independenței regiunilor pro-ruse Donețk și Lugansk din estul Ucrainei

Liz Truss, secretarul de externe britanic, a transmis un mesaj pentru liderii regimurilor autocrate
Liz Truss, secretarul de externe al Marii Britanii, a spus, printre altele, că Beijingul îşi foloseşte forţa economică pentru a ţine sub control alte ţări. Foto: Profimedia Images

Controversata achiziție a submarinelor nucleare, din nou în discuțiile dintre Marea Britanie și Australia

Truss şi colegul ei de la Apărare, Ben Wallace, s-au întâlnit vineri la Sydney cu omologii lor australieni la consultările ministeriale bilaterale care au loc în fiecare an. S-a discutat despre un contract de achiziţie a unor submarine nucleare pentru Australia.

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a declarat că nu există un proiect de amplasare a unei baze militare britanice în Australia, chiar dacă marina militară britanică şi-a sporit prezenţa în Pacific.

Cele două ţări au semnat acorduri de finanţare a infrastructurii în regiune, pentru a contracara influenţa Beijingului.

Secretarul de externe britanic: Beijingul îşi foloseşte forţa economică pentru a ţine sub control alte ţări

Agresorii globali „sunt încurajaţi într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece încoace”, a mai spus Truss. „Ei încearcă să exporte dictatura ca pe un serviciu, în întreaga lume. De aceea regimuri ca cele din Belarus, Coreea de Nord şi Myanmar îşi găsesc cei mai apropiaţi aliaţi la Moscova şi Beijing”.

Regatul Unit ar trebui să coopereze cu state ca Australia, Israelul, India, Japonia şi Indonezia pentru a se opune agresorilor, în special în Pacific. „Este timpul ca lumea liberă să îşi menţină poziţia”, a apreciat ea. „Constrângerea economică” suferită de Australia din partea Chinei a fost „unul din semnalele de alarmă” pentru Londra, indicând că Beijingul îşi foloseşte forţa economică pentru a ţine sub control alte ţări.

China a impus Australiei sancţiuni comerciale după ce guvernul de la Canberra a cerut o anchetă internaţională privind originile pandemiei de coronavirus. Beijingul a respins însă acuzaţiile de constrângere economică, reaminteşte Reuters.

Citește și: Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă discută despre situația de la granița dintre Ucraina și Rusia

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei