Actualizare 16:35 Veste proastă pentru americani. Harciogul Phill a prezis că vor fi încă şase săptămâni de iarnă.
De 128 de ani, în fiecare dimineată de 2 februarie, Phil este scos din cuşca în care stă 364 de zile pe an. Dacă hârgiogul îşi vede umbra şi fuge înapoi în cuşcă e semn că iarna va mai dura. În schimb, dacă petrece mai mult timp alături de miile de oameni veniţi să îl vadă, atunci e clar că primăvara este foarte aproape.
Tradiţia este respectată cu sfinţenie an de an şi a intrat deja în folclorul american. Obiceiul a fost însă adus de imigranţii nemţi care au populat zona actualului stat american Pennsylvania, undeva la începutul anilor 1700.
Legenda spune că primul animal care le-a ieşit în cale nemţilor plecaţi în căutare de arici a fost o cârtiţă şi, de atunci, acesta a fost animalul folosit pentru cea mai aşteptată şi neobişnuită prognoză meteo din America.
Şi numele de Phil are povestea lui. Rozătoarea a fost botezată după un conducător de trib indian, cunoscut de englezi sub numele de "King Philip" - Regele Filip.
Traditia din Pennsylvania a devenit celebră în toată lumea abia din 1993, după aparitia comediei romantice „Ziua Cârtiţei", în care Bill Murray, meteorolog, retrăieşte această zi la nesfârşit.
În România, ursul este cel care prezice vremea. În fiecare an, pe data de 2 februarie este sărbătorită, din timpuri străvechi, Stretenia sau Ziua Ursului.