Sursa atacurilor a fost dezvăluită de o societate americană specializată în securitatea pe internet. Specialiştii ei susţin că hackerii armatei chineze au furat date în valoare de sute de milioane de dolari de la 115 companii din Statele Unite, în decurs de şapte ani. Iar Guvernul de la Beijing ar fi avut cunoştinţă de aceste operaţiuni.
Potrivit societăţii Mandiant, care consiliaza guvernul american in materie de securitate informatică, vizate au fost în special companii din domeniile IT, transporturi aeriene şi energetic. Hackerii au furat date diverse, de la informaţii privind fabricarea şi preţurile produselor, negocieri contractuale, fuziuni sau achiziţii până la email-uri confidenţiale ale directorilor de companii.
Specialiștii spun că au identificat şi sursa atacurilor: un imobil de 12 etaje din Shanghai, care adăpostește o filială a armatei Chineze, denumita Unitatea 61398, una dintre cele mai prolifice grupări de hackeri de pe glob. Aici lucrează mii de experţi în programare pe computer şi buni cunoscători ai limbii engleze. Potrivit raportului, unitatea operează cel puţin 937 de servere în 13 tari, folosind 849 de adrese IP distincte și peste 2000 de domenii înregistrate în ultimii ani.
„Nu prea se întâmplă ca un raport să fie atât de specific în ceea ce priveşte detectarea sursei, până la identificarea cu precizie a sediului (hackerilor - n.red.) şi acuzarea unei unităţi militare. Este cu totul neobişnuit. Cu toate acestea, nu s-a descoperit nimic nou. Acest tip de activitate se desfăşoară de mulţi ani, şi multe companii au căzut victimă", a spus Steve Vickers, expert în securitate informatică.
În total, din 2006 până acum au fost atacate 141 de companii din 20 de ţări importante. Cele mai multe erau firme din Statele Unite, iar restul din Canada şi Europa. Experţii au avertizat că orice industrie legată de priorităţile strategice ale Chinei poate fi o ţintă a atacurilor.
China a negat vehement acuzațiile
„Raportul acestei companii americane este lipsit de profesionalism şi nu corespunde realităţii. Legile chineze interzic atacurile informatice şi orice activitate care subminează securitatea pe internet. Armata chineză nu a susţinut niciodată activităţile de acest tip", a declarat Geng Yangshen, purtător de cuvânt al Ministerul Apărării din China.
China s-a plâns la rândul ei că este victima atacurilor informatice. Potrivit oficialilor de la Beijing, numai anul trecut mai multe site-uri ale armatei au fost vizate de sute de mii de ori de hackeri. Aproape două treimi dintre atacuri proveneau din Statele Unite, spun chinezii