Xi Jinping, confirmat ca noul lider al Chinei
Li Keqiang îi va urma în funcție premierului Wen Jiabao și au fost numite în posturi și alte cinci personalități politice - ceea ce înseamnă că mărimea influentului comitet de conducere a fost redusă de la nouă la șapte membri. Cei cinci sunt vicepremierulZhang Dejiang, liderul partidului din Shanghai,Yu Zhengsheng, șeful propagandei,Liu Yunshan, vicepremierul WangQishan și liderul partidului din Tianjin,Zhang Gaoli, relatează BBC.
Apel la unitate și combaterea corupției
Noii lideri au ample responsabilități, a spus Xi, dar misiunea lor este să fie uniți și să conducă poporul și partidul pentru a face națiunea chineză mai puternică. „Trebuie să luptăm pentru dorința poporului spre o viață mai bună”, a subliniat el, vorbind și despre necesitatea combaterii corupției și a impunerii unei discipline de partid mai strictă.
„Partidul se confruntă cu multe provocări și probleme în cadrul său, mai ales corupția, distanțarea de popor, birocrația provocată de unii oficiali”, a declarat Xi.
Noii lideri vor prelua puterea treptat în următoarele luni, președinția lui Hu Jintao încheindu-se oficial în martie 2013.
Xi Jinping, o enigmă sau un conservator lipsit de carismă
Personalitatea lui Xi Jinping rămâne o enigmă, atât de mult se confundă cu cariera unui membru al aparatului care a aşteptat, în umbra predecesorului său Hu Jintao, ca funcţia să se elibereze, relatează Mediafax.
Fiul unui "erou al revoluţiei", el este în acest sens unul dintre "prinţii roşii", al unei veritabile "aristrocraţii" care guvernează o Chină devenită a doua putere mondială sub conducerea Partidului Comunist Chinez.
Mai degrabă masiv, cu o faţă ca de păpuşă şi părul negru cu o cărare impecabilă, Xi Jinping a fost consacrat în funcţie joi, la o zi după încheierea Congresului, un eveniment difuzat în direct de televiziune pentru 1,3 miliarde de chinezi.
Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, ar urma să deţină timp de zece ani postul de secretar general al PCC pe care îl va moşteni, la fel ca Hu Jintao, căruia îi va urma în funcţie în funcţia de preşedinte al Republicii Populare în martie 2013.
Tot zece ani îi despart ca vârstă pe cei doi lideri. Acesta este un număr de ani prea mic pentru a reprezenta o generaţie, dar poate suficient pentru un "sânge proaspăt", capabil să răspundă provocărilor unei Chine aflate în plină schimbare.
În străinătate, noii lideri chinezi sunt consideraţi reformatori. Acesta a fost cazul lui Hu Jintao, care a fost preşedinte într-o perioadă de o formidabilă ascensiune economică dar şi de un imobilism politic apăsător. Acelaşi ar putea să fie şi cazul lui Xi Jinping.
Hu Jintao este cunoscut ca fiind sobru, cu gesturi aproape "robotizate". Xi Jinping este considerat mai afabil, nu total lipsit de jovialitate şi mai relaxat la televiziune.
Însă, dincolo de faţadă, acest bărbat rămâne, în mod fundamental, o enigmă.Unii experţi îl consideră un conservator lipsit de charismă, lucru care nu schimbă cu nimic cursul actual. Alţii, mai numeroşi, recunosc că dispun de prea puţine indicii despre modul în care va conduce.
Soţia sa, Peng Liyuan, o cântăreaţă celebră avansată la gradul de general de armată este, de altfel, mai populară de cât el în China. Cuplul are o fiică ce se află, potrivit unor informaţii, la studii în Statele Unite, la Harvard, sub un nume fals.
Secretul care înconjoară familia sa, la fel ca în cazul familiilor tuturor liderilor chinezi, a fost afectat în iunie de o anchetă a agenţiei Bloomberg, care a relevat că rude ale lui Xi Jinping ar deţine o avere ce însumează câteva sute de milioane de dolari. Această anchetă jurnalistică a fost imediat cenzurată în China.
În 2009 el a suprins întreaga lume, în cursul unei vizite în Mexic, criticându-i pe un ton muşcător pe "străinii cu burta plină, care nu au altceva mai bun de făcut decât să arate cu degetul" China.
Potrivit unei telegrame dezvăluite de WikiLeaks, Xi Jinping a mărturisit unor diplomaţi americani că îi plac filmele de război hollywoodiene. "Saving Private Ryan" al lui Spielberg ar fi filmul său preferat.
Tatăl său, Xi Zhongxun, a fost unul dintre fonatorii gherilei comuniste în nordul Chinei. Victimă, ca mulţi alţii, a "Revoluţiei Culturale" a lui Mao (1966-1976), el va fi reabilitat la începutul anilor '80, odată cu revenirea la putere a lui Deng Xiaoping.
La vârsta de 15 ani, Xi Jinping este expediat la ţară, în Shaanxi (nord), împreună cu milioane de liceeni şi studenţi, inclusiv foşti "gardieni roşii" ai "revoluţiei culturale", cu scopul de a fi "reeducat" de către ţărani. Aici este admis în rândul partidului, în 1974.
El va rămâne "la ţară" până în 1975, an în care este admis la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing, unde a studiat şi Hu Jintao. El obţine aici o diplomă de inginer chimist.
Urmează o carieră clasică de cadru comunist - fără prea multă strălucire, dar evitând unele "capcane" - în cadrul căreia a forjat diverse alianţe cu scopul de a accede la funcţii tot mai importante, ajungând guvernator la Fujian în 2000 şi şef al partidului la Zhejiang în 2002 - două dintre cele mai strălucitoare provincii de coastă ale "miracolului economic" chinez.
În 2007 este chemat în ajutor de către Hu Jintao, pentru a face "curăţenie" în metropola Shanghai, unde numărul unu al partidului, Chen Liangyu, căruia îi ia locul, a fost îndepărtat de un vast scandal de corupţie.
În octombrie 2007, la Congresul al XVII-lea al PCC, el îşi face intrarea în Comitetul Permanent al Biroului Politic, "centrul puterii", în urma unui compromis asupra numelui său, între Hu Jintao şi predecesorul său Jiang Zemin.
Numărul şase între cei nouă membri, el continuă ascensiunea. În martie 2008 devine vicepreşedinte al statului chinez, iar în octombrie 2010 devine vicepreşedinte al puternicei Comisii Militare a PCC. Această promovare îl confirmă ca succesor al lui Hu Jintao.
Xi Jinping a adâncit singur misterul care îl înconjoară la începutul lui septembrie, când a dispărut fără nicio explicaţie timp de aproximativ 12 zile, suscitând un val de speculaţii cu privire la starea sa de sănătate.
Lupte între tabere rivale și scandalul Bo Xilai
Analiștii spun că s-au înregistrat diviziuni la vârful partidului în ultima vreme, apărând două tabere rivale care s-au luptat pentru poziții și influență. Procesul de tranziție a fost complicat și de scandalul ce l-a vizat pe șeful partidului dinChongqing, Bo Xilai, considerat la un moment dat printre favoriți la conducere. Soția sa este în închisoare pentru uciderea unui afacerist britanic, iar el va fi judecat pentru corupție.
Și-a dat foc după desemnarea lui Xi Jinping
Un adolescent tibetan de 14 ani și-a dat foc în nord-vestul Chinei, imediat după ce s-a anunțat desemnarea lui Jinping, a anunțat China nouă. Alți doi tibetani și-au dat foc luni în aceeași regiune.Miercuri, mii de tibetani s-au strâns în Tongren pentru a se ruga pentru cei doi.
Astfel de acte s-au intensificat în ultimele săptămâni, odată cu apropierea congresului Partidului Comunist.
- Etichete:
- china
- lider
- xi jinping
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News