Decizia Kremlinului de a-i acorda azil fostului consultant al Agenţiei de Securitate Naţională Edward Snowden încinge şi mai mult spiritele între Statele Unite şi Federaţia Rusă. Mai mulţi senatori au cerut revizuirea relaţiei cu Federaţia Rusă, iar Casa Albă s-a declarat dezamăgită de decizia Kremlinului. În plus, vizita pe care preşedintele american Barack Obama o avea programată pentru luna viitoare în Rusia ar putea fi anulată.
Statele Unite se declară „extrem de dezamăgite” de hotărârea luată de autorităţile ruse de a-i acorda azil politic temporar lui Edward Snowden. „Snowden este acuzat că a dezvăluit informaţii clasificate şi este vizat de trei capete de acuzare. Trebuia trimis în Statele Unite cât mai rapid. Decizia Rusiei afectează cooperarea de lungă durată dintre Moscova şi Washington”, a arătat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Mai mulţi senatori americani, printre care şi fostul candidat la funcţia de preşedinte John McCain, i-au cerut preşedintelui american să regândească relaţia cu Rusia. Aceştia cer inclusiv sancţiuni. „Acţiunea Rusiei reprezintă o lipsă de consideraţie şi o încercare intenţionată de a umili SUA. Este o palmă dată tuturor americanilor”, a afirmat John McCain, membru al Congresului SUA, într-o declaraţie publică.
Edward Snowden a primit joi azil temporar în Rusia, pentru o perioadă de un an, având statut de refugiat. Imediat după ce a primit actele de la avocatul său rus, el a părăsit zona de tranzit a aeroportului din Moscova, unde era blocat din 23 iunie. Statutul de refugiat este asigurarea sa că nu va fi expulzat în Statele Unite, unde ar fi inculpat pentru spionaj. Nu se ştie exact dacă americanul va rămâne în capitală sau va merge în alt oraş din Federaţia Rusă.
„Am scrisori de la oameni, de la cetăţeni care spun că l-ar angaja cu cea mai mare plăcere. Asta nu va fi nicio problemă. Are nevoie să lucreze. Nu este un om bogat, iar banii pe care îi mai avea i-a cheltuit pe mâncare”, a spus Anatoli Kucerena, avocatul lui Edward Snowden.
Edward Snowden a intrat în atenţia opiniei publice internaţionale după ce a dat în vileag programul secret al americanilor de supraveghere a convorbirilor telefonice şi a utilizatorilor platformelor online, inclusiv în alte ţări. Statele Unite încearcă de atunci să îl aducă acasă pe fugar pentru a-l judeca pentru spionaj.Dacă va fi găsit vinovat, fostul consultant al CIA riscă cel puţin 30 de ani de închisoare.