Presa australiană susţine că agenţia naţională de spionaj electronic a interceptat comunicaţii telefonice şi date online în ţările vecine prin intermediul ambasadelor sale din Jakarta, Bangkok, Hanoi sau Beijing, precum şi prin înaltele comisariate din Kuala Lumpur şi Port Moresby.
Potrivit cotidianului The Age, totul s-a desfăşurat în cadrul reţelei globale de spionaj conduse de Statele Unite.
Dacă în Australia scandalul este abia la început, în Statele Unite şi Europa dezvălurile nu mai contenesc. Potrivit unor documente furnizate de Edward Snowden, NSA a accesat principalele linii de comunicaţii care fac legătura între bazele de date ale platformelor Google şi Yahoo, acuzaţie respinsă imediat de şeful agenţiei.
„Nu avem acces la serverele Google şi Yahoo. Acţionăm numai pe baza unui ordin judecătoresc, emis prin intermediul FBI. Şi nu e vorba de milioane de conturi, e vorba de mii, şi aproape toate au legatură cu terorism. Nu are nimic de-a face cu cetăţenii americani”, a declarat gen. Keith Alexander, directorul NSA.
Conducerea Google a fost indignată de aceste dezvăluiri şi a ţinut să precizeze că nu avea habar de spionajul exercitat asupra serverelor companiei.
Acuzaţii de spionaj şi la adresa Rusiei
Pe de altă parte, presa italiană susţine că şi Vladimir Putin i-ar fi spionat pe liderii mondiali, la summitul G20, de la la Sankt Petersburg. Informaţiile au fost dezminţite categoric de Kremlin, dar Comisia Europeană îşi ia toate măsurile de precauţie şi a ordonat serviciului său de securitate să analizeze fişierele stiocate pe dispozitivele USB şi încărcătoarele de telefon mobil primite cadou de liderii UE care au participat la reuniunea G20 din Rusia.