La baza de la Mihail Kogălniceanu, 350 de civili şi militari americani asigură permanenţa, dar potrivit unor surse, peste 1300 de militari militari ar fi cantonaţi în prezent în judetul Constanţa. Iar până la vară, numărul lor ar putea ajunge la 1600. Pe lângă trupele din România, alţi soldaţi au fost trimişi de Pentagon în Polonia și cele trei state baltice, Estonia, Lituania si Letonia.
Brigada 173 de paraşutişti a forţelor terestre americane a ajuns deja în Polonia. Aceeaşi brigadă a fost trimisă de americani şi în timpul celor două războaie mondiale pentru a-i ajuta pe aliaţii din Europa. Alţi 300 de militari americani sunt cantonaţi în acest moment în Lituania şi Estonia şi 150 în Letonia.
Forţele terestre sunt ajutate şi de cele navale. În apele Mării Negre vor staţiona mai multe zile fregata americană USS Taylor și nava franceză de recunoaştere Dupuy de Lome, iar în zilele următoare va ajunge aici a doua fregată franceză.
În ceea ce priveşte apărarea aeriană, Statele Unite au încercat deja să dea asigurări aliaţilor din Europa. Au trimis şase avioane F1-5 în plus pentru misiunile NATO din spaţiul aerian al statelor baltice. Washingtonul a trimis şi 12 avioane F-16 în Polonia. În plus, patrulele de supraveghere aeriană ale NATO survolează zilnic spaţiul est-european.
Toată această desfăşurare de forţe vine după ce sateliţii au arătat o mare concentrare de forţe ruse la graniţa cu Ucraina.
Pe de altă parte, Moscova a constituit la graniţele estice ale Ucrainei şi în nord-vestul Caucazului un impresionant dispozitiv militar, cu care poate invada Ucraina în doar 12 ore. NATO estimează că efectivele mobilizate de ruşi ating 40.000 de soldaţi, sprijiniţi de tancuri, avioane şi elicoptere de atac, plus lansatoare de rachete. La toate acestea se adaugă trupele şi tehnica de luptă deţinute deja de ruşi în Crimeea: 30 de mii de soldaţi şi flota lor din Marea Neagră. Moscova este şi la graniţa de vest a Ucrainei, cu peste 1.000 de militari din aşa-zisele trupe de menţinere a păcii din Transnistria.