Violenţele în faţa parlamentului din Kiev au izbucnit după ce manifestanţii au aflat că deputaţii au aprobat amendamentele propuse Constituţiei. Noile prevederi urmează să confere statut special regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Protestatarii au încercat să intre în clădirea legislativului, dar au fost opriţi de cordoanele de securitate. O persoană din mulţime a aruncat o grenadă către scutieri, iar aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene.
Manifestanţii susţin că, odată votat statutul special al regiunilor separatiste, acestea se vor apropia şi mai mult de Rusia.
Legea înseamnă graniţă deschisă cu Rusia şi refacerea infrastructurii din Donbass, care a fost distrusă de ei şi de Putin, şi dezvoltarea ei accelerată. Înseamnă că toţi banii pe care îi are Ucraina îi va cheltui acolo.
Tensiuni au fost şi în Parlament, în timpul dezbaterilor. Unii dintre deputaţii coaliţiei aflate la putere s-au opus aprobării amendamentelor.
„Constituţia pe care o analizăm acum în primă lectură este baza pe care poate fi construită o ţară europeană, unită şi suverană. Niciodată în viaţa mea nu mi-aş permite să votez pentru un statut special pentru cineva”, spune Volodimir Groisman, preşedintele Radei Supreme.
Preşedintele Petro Poroşenko încearcă să calmeze spiritele şi atrage atenţia asupra importanţei acestor modificări ale legii fundamentale.
„Ce s-ar fi putut întâmpla dacă Parlamentul nu ar fi votat aceste amendamente? Soarta coaliţiei pro-ucrainene ar fi fost puternic subminată. O eventuală extindere a sancţiunilor economice la adresa agresorului nu va mai fi luată în discuţie. Ipoteza sumbră a unei Ucraine care se luptă singură cu agresorul va deveni realitate”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.
Proiectul de reformă constituţională, prevăzut în acordul de la Minsk, a provocat numeroase dezbateri în Ucraina, unde mulţi îl consideră drept o recunoaştere a dreptului separatiştilor de a se auto-guverna. În schimb, liderii occidentali cred că aceasta este singura modalitate de a pune punct conflictului din estul Ucrainei, care a dus până acum la aproape șapte mii de morţi.