Incidentul a avut loc în momentul în care principesa Margareta şi principele Radu voiau să depună o coroană de flori la statuia voievodului Ştefan cel Mare. Şase tineri, membri ai Partidului Comunist, le-au blocat pentru scurt timp accesul oaspeţilor regali și au strigat: „Trăiască şi-nflorească/ Republica Moldovenească!/ Moldova! Moldova!”
„Vine ca la dânsul acasă, îşi aduce aminte de 22 de ani de ocupaţie şi arată simbolismul acesta... că moldovenii sunt dobitoacele familiei regale româneşti”, a declarat unul dintre protestatari.
A fost singurul incident care a umbrit vizita celor doi oaspeţi din România. De altfel, principele Radu şi principesa Margareta au mărturisit că se simt ca acasă în Republica Moldova. Mai mult, alteţele lor regale sunt de părere că Bucureştiul şi Chişinăul ar trebui să aibă un destin identic.
„Nu există nici o barieră pentru ca întreaga suflare de limbă şi origine română comună să fie cu faţa îndreptată către Europa”, a afirmat principele Radu.
Discursul principelui Radu a fost ţinut la Academia de Ştiinţe din Chişinău, unde principesa Margareta a primit medalia Dimitrie Cantemir. Cuplul princiar s-a întâlnit apoi cu premierul Iurie Leancă, iar apoi a mers la Universitatea Agrară din Chişinău. Acolo, unii dintre studenţi nici măcar nu ştiau cine le sunt vizitatorii.
„Aşteptăm nişte oaspeţi din România...80 de ani de la iniţierea universităţii. Ce oaspeţi? Un prinţ, cred, regele, da, regele!”, a declarat un participant.
„Pe cine aşteptaţi?” „Principesa României...a Universităţii Agrare din România”, a spus o altă tânără.
Vizita cuplului princiar se înscrie într-o tradiţie a Casei Regale, deschisă în 1920 cu vizita la Chişinău a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Carol al II-lea a mers în Basarabia în mai multe rânduri, gest pe care l-a făcut şi regele Mihai, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Monarhul a revenit acolo abia în 2006, pentru a-i comemora pe militarii români căzuţi. A fost o vizită scurtă şi niciun oficial moldovean nu l-a întâmpinat, fiindcă la putere erau comuniştii preşedintelui rusofil Vladimir Voronin.