Sute de persoane sunt date dispărute după ce un baraj hidroenergetic de miliarde de dolari s-a prăbușit în sudul Laosului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Este vorba despre barajul Xe-Pian Xe-Namnoy, aflat în construcție din 2013. Barajul s-a rupt în urmă cu două zile, declanșând un potop de 5 miliarde de metri cubi, care a ras tot ce a prins în cale, transmite The Washington Post.
Sute de case au fost luate de puhoaie și peste 6.600 de persoane au fost strămutate.
Nu se cunoaște încă numărul morților.
Barajul urma să fie inaugurat anul viitor. Centrala hidroenergetică ar fi trebuit să producă aproximativ 1.879 de gigawați pe an din apa adunată din trei râuri. Proprietarii barajului – Ratchaburi Electricity Generating Holding (Thailanda), SK E&C și Korea Western Power (Coreea de Sud) – intenționau să vândă 90% din producția de energie Thailandei.
Managerii companiei Ratchaburi dau vina pe ploile torențiale din ultima vreme, care au dezvălnțuit un flux „de apă în cantități enorme” spre baraj.
Nu este prima oară când acest baraj pune în pericol comunitățile din împrejurimi.
Potrivit The New York Times, barajele hidroenergetice „reprezintă o sursă majoră de energie în Laos și în alte părți ale Asiei de Sud-Est. Dar ele sunt, de asemenea, controversate, parțial pentru că duc adesea la strămutarea populației rurale sărace și din cauza efectelor grave pe care le au asupra pescuitului și bazinelor hidrografice”.
Acest baraj face parte dintr-un plan mai amplu al guvernului autoritar din Laos, care dorește să transforme țara de la granița cu Vietnamul în „bateria Asiei”.