Stare de urgență în Indonezia, după ce Muntele Sinabung a erupt încă o dată, aruncând fum și cenușă fierbinte la 7.000 de metri altitudine. Vulcanul, care a fost inactiv timp de 400 de ani, a început să erupă din nou în 2010. Peste 30.000 au fost nevoiți să-și părăsească locuințele în acești opt ani.
Indonezia a ridicat nivelul de alertă la maximum după erupția vulcanului de pe insula Sumatra, aceasta fiind cea mai puternică erupție din acest an.
Alerte au fost emise și în nordul Australiei, asta deoarece norul de cenușă a ajuns la peste 7.200 de metri altitudine.
Un purtător de cuvânt al Agenției Naționale pentru Dezastre din Indonezia a declarat că semnele acestei erupții au apărut luni dimineață, după ce au avut loc mici cutremure iar în satele din apropiere au căzut mici bucăți de rocă.
„În cinci districte s-a făcut atât de întuneric încât nu se vedea nimic la o distanță de 5 metri”, a spus Sutopo Purwo Nugroho.
Mai multe aeroporturi din zonă au fost închise din cauza vizibilității extrem de reduse, relatează The Telegraph. Muntele Sinabung se află la aproape 2000 de kilometri de capitala Jakarta.
Până acum nu au fost raportate victime, însă din imaginile surprinse în satele din apropiere se observă cum, de exemplu, elevii unei școli se uită îngroziți la erupție și izbucnesc în plâns.
Muntele Sinabung, care are o înălțime de 2.460 de metri, este unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia. În timpul erupției din 2014, zeci de persoane au murit și zeci de mii au fost evacuate.