Doi bucureșteni i-au ajutat pe sinistraţii din satele Dhading şi Dandagaon, aflate la 64 de kilometri de Kathmandu. Când şi-au lăsat birourile comfortabile din Capitală şi au plecat spre Nepal, Anca Danilă şi Mihai Lupu aveau în minte un obiectiv: să ajungă la oameni care nu primiseră niciun ajutor.
„Noi ţineam legătura cu oamenii de aici şi ne spuneau, credeţi-ne pe cuvânt, că acolo nu ajunge nimeni. 100% din sat este la pământ. Nimic nu a mai rămas în picioare. Sunt 85 de locuitori, dintre care 30 de copii”, spune Anca Dănilă, voluntar.
Dacă în Kathmandu şi în alte oraşe salvatorii au intervenit imediat, în satele dintre munţi accesul este foarte dificil. Ca sa ajungă în Dandagaon, cei doi români au trecut un pod de lanţuri şi au mers pe jos mai bine de 10 kilometri. Ajunşi la destinaţia, au găsit un peisaj dezolant - locuinţele fuseseră rase de pe faţa pământului.
„O bună parte din case sunt dărâmate în totalitate. Aproape 100% sunt de nelocuit, pentru că au crăpături vizibile şi este foarte riscant. Pentru a cumpăra cele 100 de corturi cu care am fost acum, în primă tranşă, plus alimente esenţiale, am folosit bani împrumutaţi şi bani pe care i-am primit de la prietenii noştri”, adaugă Anca Dănilă.
Celălalt român, Mihai, a mai fost şi anul trecut în Nepal. A construit în unul dintre sate o bibliotecă pentru copii. Construcţia a rezistat seismului şi acum acolo a fost amenajat un dispensar.
„Când ne întoarcem, peste două zile, o să luăm cu noi doi medici. Sunt oameni care au probleme şi nu se pot deplasa pentru că e foarte anevoios să ajungi în Katmandu. E aproape imposibil pentru ei”, mai spune Anca Dănilă.
Călătoria românilor se încheie la finalul săptămânii. Nu însă şi misiunea lor. În contul pe care l-au deschis vor să strângă bani pe care să îi trimită oamenilor din satele distruse din Nepal.