Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea preliminară de 5,8 s-a produs marţi în nord-estul Pakistanului, fiind simţit puternic, anunţă Institutul american de geofizică (USGS).
Seismul s-a produs la ora locală 16:01 (14.01, ora României), în zona New Mirpur, situată în nord-estul Pakistanului, la adâncimea de doar zece kilometri, transmite Mediafax.
Potrivit relatărilor de pe rețelele sociale, seismul a durat foarte puțin, în jur de zece secunde, dar s-a simțit foarte puternic.
ACTUALIZARE. Un nou bilanț, citat de Mediafax, arată că sunt 19 morți și circa 100 de răniți, unii dintre aceștia aflându-se în stare critică.
ACTUALIZARE. Opt persoane şi-au pierdut viaţa, între care trei copii, şi alte 100 au fost rănite, potrivit unui bilanţ furnizat de oficiali guvernamentali şi din cadrul poliţiei, citat de agențiile internaționale de presă, informează Agerpres.
Epicentrul seismului a fost stabilit la 22,3 kilometri nord de oraşul Jhelum, de-a lungul graniţei dintre provincia Punjab şi regiunea Kashmir aflată sub control pakistanez, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).
Cutremurul, produs la o adâncime de 10 kilometri, a fost resimţit în cea mai mare parte a provinciei Punjab şi în anumite zone din Khyber Pakhtunkhwa, în nord-vestul Pakistanului, a declarat seismologul pakistanez Muhammad Riaz. Cel mai afectat a fost oraşul Mirpur din Kashmirul pakistanez, a mai spus el.
Fotografii şi înregistrări video publicate de mass-media pakistaneze arătau în oraşul Mirpur o clădire prăbuşită şi fisuri în şosele atât de mari, încât pot să încapă maşini.
Cele mai mari pagube au fost înregistrate într-o zonă dintre Jhelum şi Mirpur, a declarat şeful Autorităţii naţionale pentru gestionarea catastrofelor din Pakistan, general-locotenentul Mohammad Afzal.
Seismul a fost resimţit până la New Delhi. Agenţia Press Trust of India a raportat că oamenii panicaţi au ieşit din case şi birouri în mai multe provincii indiene, între care Rajasthan, Punjab şi Haryana.
Imaginile arată dezastrul provocat de cutremur.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pakistanul se numără printre statele frecvent afectate de cutremure, ţara situându-se în zona de coliziune a plăcii tectonice indiene şi cea eurasiatică, din nord.
În octombrie 2015, un cutremur de 7,5 a lovit Pakistanul omorând aproape 400 de persoane, iar în octombrie 2005, un seism 7,4 a provocat moartea a peste 73.000 de persoane.
Editare: George Costiță/Luana Păvălucă