Şeful statului american, care s-a declarat un admirator al documentarelor de televiziune despre mediu ale lui Attenborough, i-a luat naturalistului interviul pe 8 mai, la Casa Albă, relatează Mediafax.
Modificările climatice sunt una dintre priorităţile lui Barack Obama în perioada care i-a mai rămas până la sfârşitul mandatului, însă el se confruntă cu o rezistenţă din partea republicanilor, în Congres, în privinţa abordării acestei probleme. El a evocat acordul dintre Statele Unite şi China, încheiat anul trecut, cu privire la stabilirea unor noi limite ale emisiilor de carbon începând din 2025. Cele două ţări sunt principalii doi poluatori la nivel mondial cu carbon.
„Nu avansăm pe atât de rapid pe cât avem nevoie, iar din ceea ce ştiu eu privindu-vă programele şi din toată munca excelentă pe care aţi făcut-o, este că ecosistemele sunt toate interconectate”, i-a spus el naturalistului. „Dacă doar o ţară va face ceea ce trebuie, iar celelalte nu, atunci nu vom soluţiona problema. Vom avea o soluţie globală la această (problemă)”, a promis preşedintele.
Attenborough a fost de acord că „soluţiile sunt globale”.
Președintele Statelor Unite l-a întrebat pe naturalist dacă el crede că este posibil „să ne descurcăm cu aceste probleme”. După ce Attenborough a subliniat asupra valorii găsirii unor modalităţi de a genera şi stoca energie din surse regenerabile, Obama i-a spus „cred că aveţi dreptate în această privinţă. Trebuie să existe o componentă economică legată de acest aspect”.
David Attenborough, în vârstă de 89 de ani, fratele fostului actor şi regizor Richard Attenborough, realizează documentare de televiziune de 60 de ani. BBC îl consideră „părintele televiziunii de istorie naturală”.
Acest interviu este cea mai recentă dintr-o serie de apariţii media mai puţin obişnuite ale lui Obama, dispus să recurgă la aproape orice cale către cât mai mulţi ochi şi cât mai multe urechi pentru a-şi transmite mesajul.
Interviul este difuzat în contextul în care administraţia sa este pe cale să finalizeze un set de reglementări în vederea reducerii emisiilor de carbon provenind de la centralele electrice. Obama i-a îndemnat pe liderii lumii să ajungă la un acord asupra unor noi ţinte la summitul care urmează să aibă loc anul acesta la Paris.
Copiii sunt „mult mai conştienţi de mediu” decât adulţii, i-a spus Obama lui Attenborough, dând exemplul fiicelor sale Malia, în vârstă de 16 ani, şi Sasha, în vârstă de 13 ani. „De exemplu, ele nu contestă (ceea ce spune) ştiinţa în privinţa modificărilor climatice”, a spus Obama.