„România trebuie să fie o țară europeană și să fie solidară cu tot ceea ce se întâmplă în Europa. Solidaritate înseamnă drepturi și obligații – avem aceleași obligații cu celelalte țări, trebuie să avem și aceleași drepturi și iată că acuma poate se constată ce nedreptate s-a făcut României cu Schengenul și dacă suntem solidari la obligații, suntem solidari și la drepturi și tocmai țările care acum ne cer să fim solidari în problema refugiaților sunt țările care ne-au tot amânat cu Schengenul”, a subliniat Victor Ponta.
Întrebat dacă România ar putea condiționa la Bruxelles o eventuală cotă de imigranți de primirea în Schengen, Victor Ponta a spus că o condiționare nu i se pare atitudinea potrivită. „În general, nu e bine să condiționăm, cel puțin în limbaj politic, dar să spunem un lucru pe care toată lumea îl constată și anume că da, vrem să fim solidari cu țările europene la obligații și la drepturi, se înțelege foarte clar ceea ce am spus”, a punctat premierul.
„Nu putem primi, pe termen scurt, mai mulți refugiați decât avem capacitatea. În acest moment, capacitatea României este de 1.500. Deja 150-200 din aceste locuri sunt ocupate”, a explicat Victor Ponta.
În ceea ce privește varianta ca România să nu accepte cotele impuse de UE, așa cum au făcut alte state, aceasta va decide CSAT, a declarat premierul. „Opinia mea este că nu putem să primim azi mai mult decât putem și avem pregătire. Altfel, e o păcăleală!”, a avertizat Victor Ponta. „Împreună cu țările europene, în primul rând cu țările din regiune, trebuie să ne gândim cum facem să oprim cauza, nu efectul”, a completat el.
Reuniunea CSAT la care se va discuta despre criza refugiaților va avea loc, probabil, săptămâna viitoare, a mai spus premierul Victor Ponta. „Am vorbit inițial cu președintele, însă pe partea strict logistică ministrul de interne este cel cu care am discutat mai mult și avem o poziție comună apropo de capacitatea noastră logistică”, a adăugat el.
Victor Ponta a precizat că a discutat și cu liderii regionali, cu care a căzut de acord, din punct de vedere politic, și va prezenta situația în CSAT.
Și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică, la Digi24, că cifrele vehiculate de presa internațională în privința cotelor de refugiați rămân la nivel de speculații. Aceste cote nu au fost comunicate oficial statelor membre, iar autoritățile de la București nu au luat încă o decizie privind numărul de refugiați pe care ar urma să îi primească România, a adăugat șeful diplomației.
În ceea ce privește aderarea la Schengen, șeful diplomației a recunoscut că reluarea discuțiilor pe această temă este dificilă, dar s-a declarat convins că o aderare a României, inclusiv în acest context al crizei refugiaților, nu ar face decât să întărească securitatea spațiului Schengen.