Turcia aşteaptă un semn din partea autorităţilor europene, ca să-i trimită pe imigranţi direct în ţările în care aceştia vor să ajungă.
„Dacă ţările europene doresc să îi ia pe refugiaţi, dacă ne pot oferi nişte cifre, vă pot spune clar că îi vom urca într-un avion şi îi vom trimite în ţările în care ei doresc să trăiască, fără să-i lăsăm să sufere şi să fie expuşi grenadelor lacrimogene şi tunurilor cu apă de la graniţe”, a declarat Numan Kurtulmuş, vicepremier al Turciei.
Până să urce în avioane, mii de refugiaţi au încercat să rupă cordoanele formate de poliţiştii turci la frontiera cu Grecia.
Situaţie tensionată în Turcia
În nordul ţării, aproximativ 1.000 de refugiaţi aşteaptă pe o autostradă care merge spre Grecia să poată trece graniţa. Oamenii şi-au petrecut noaptea pe şosea, cu speranţa că autorităţile turce îi lasă să-şi continue drumul spre Grecia.
Un cordon al forţelor de ordine păzeşte în continuare frontiera, iar oamenii şi-au aşezat corturile chiar pe şosea. O bună parte dintre imigranţi au fost duşi pe o arenă sportivă din oraşul Edirne. Oamenii stau de mai multe zile sub cerul liber în apropiere de graniţa turco-elenă, în speranţa că vor fi lăsaţi să-şi continue drumul spre Occident. Dar autorităţile turce i-au anunţat că nu le vor permite să iasă din ţară.
Germania, destinaţia dorită de mulţi dintre imigranţi, cere Uniunii Europene să ajute financiar Turcia pentru cazarea refugiaţilor din Siria şi Irak.
Pe de altă parte Comisia Europeană dă dreptate Ungariei. „Ungaria nu ne-a notificat nimic, dar nici nu trebuie să o facă pentru că este frontiera externă (a Spaţiului Schengen - n.r.) şi are dreptul să o controleze cum crede de cuviință”, potrivit CE.