Varianta sud-africană de coronavirus: ce știm până acum și care sunt necunoscutele

Data actualizării: Data publicării:
ilustratie cu o celula de coronavirus
Reprezemtare grafică a coronavirusului. Foto: Profimedia Images

Mai multe țări din Europa au interzis călătoriile din Africa de Sud, de teamă că vaccinurile anti-COVID actuale nu vor mai fi eficiente împotriva noii variante de coronavirus identificate în această țară.

Varianta a înlocuit rapid alte tulpini din Africa de Sud, iar cercetările inițiale arată că are încărcături virale mai mari și, eventual, o transmisibilitate crescută. Creșterea numărului de cazuri din Africa de Sud a împins țara la limita unei noi carantine la nivel național, iar spitalele se luptă să facă față cu numărul mare de infectări, relatează Politico.

Încă nu se știu multe despre noua variantă, dar cercetătorii din Africa de Sud și din alte țări fac studii pentru a determina caracteristicile acesteia.

Este mai periculoasă decât alte variante?

Modificările aduse structurii genetice a virusului nu sunt noi. Există multe alte variante ale COVID-19 - unele sunt mai infecțioase, altele pot fi mai letale. De exemplu, noua variantă din Marea Britane este considerată mult mai contagioasă, dar nu mai mortală.

Primul studiu (încă nepublicat) care documentează varianta sud-africană a constatat că aceasta s-a răspândit rapid și, în câteva săptămâni, a devenit varianta dominantă în mai multe regiuni din țară. Cercetătorii sugerează că varianta poate fi asociată cu o transmisibilitate crescută.

Eminentul epidemiolog din Africa de Sud Salim Abdool Karim, co-președinte al comitetului consultativ al țării pentru COVID-19, scria în 18 decembrie că încărcătura virală mai mare din noua variantă se poate traduce într-o transmisibilitate mai mare. Acest lucru ar putea explica faptul că al doilea val din Africa de Sud este mai mare decât primul, a remarcat el.

Ceea ce nu se știe încă este dacă noua variantă provoacă simptome mai severe. Organizația Mondială a Sănătății a declarat la 31 decembrie că „nu există dovezi clare că noua variantă ar fi asociată cu boli mai severe sau cu rezultate mai slabe” ale tratamentului. Cu toate acestea, după cum observă OMS, mai multe cazuri ar putea însemna mai multe spitalizări și, în cele din urmă, mai multe decese.

Cât de mult s-a răspândit?

Varianta sud-africană a fost detectată pentru prima dată în regiunea golfului Nelson Mandela din Africa de Sud în octombrie, cercetările arătân că ar fi putut circula încă de la sfârșitul lunii august. Varianta s-a răspândit apoi în toată țara, inclusiv în Cape Town, o destinație turistică populară. Interdicția de călătorie pentru Africa de Sud a fost ridicată pe 1 octombrie pentru turiștii care cu test negativ COVID-19, ceea ce înseamnă că oamenii ar fi putut duce totuși noua variantă în alte țări.

În ultima perioadă, varianta a fost detectată în Marea Britanie, Finlanda, Elveția, Japonia și Australia.

Vor mai fi eficiente vaccinurile împotriva noilor variante?

Întrebarea principală este acum dacă mutațiile noilor variante pot avea impact asupra eficienței vaccinurilor.

John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, spune că este deosebit de îngrijorat de mutația pe care o are varianta sud-africană în proteina „spike” cea care permite virusului să se atașeze de celulele corpului uman.

El crede că vaccinurile vor fi eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie, dar că există un „mare semn de întrebare” în privința variantei sud-africane.

În prezent, se desfășoară activități de mai multe instituții de cercetare din Africa de Sud, precum și de laboratorul Porton Down din Marea Britanie pentru a determina dacă vaccinurile existente vor fi eficiente împotriva aceștei variante.

Sunt eficiente interdicțiile de călătorie?

Cea mai eficientă modalitate de a reduce răspândirea noilor variante este de a limita interacțiunile oamenilor, care include restricții de călătorie, potrivit unui articol comun din 23 decembrie al grupurilor științifice independente din Marea Britanie care analizează transmisia virusului.

OMS, care a fost precaută cu privire la solicitarea interdicțiilor de călătorie, a emis recomandări provizorii privind o abordare bazată pe riscuri a interdicțiilor de călătorie. OMS recomandă ca persoanele care locuiesc în zone cu restricții să călătorească numai în scopuri esențiale.

Comentând asupra răspândirii variantei sud-africane în Marea Britanie, Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a spus că Marea Britanie trebuie să facă „tot posibilul” pentru a o opri.

Măsurile de carantină și restricționarea călătoriilor din și în Africa de Sud sunt imperative, a spus el.

Dar, având în vedere că noua variantă este prezentă deja în mai multe țări, nu este clar dacă interdicțiile de călătorie vor fi suficiente pentru a preveni răspândirea acesteia. Interdicții similare pentru călătoriile din Marea Britanie au fost anunțate ca urmare a descoperirii unei variante mai contagioase, dar deja zeci de țări au raportat prezența variantei britanice.

Vor mai exista și alte mutații?

Este probabil ca variantele din Marea Britanie și din Africa de Sud să nu fie ultimele de acest fel. Experții sugerează că ne pregătim și pentru alte mutații ale virusului. De fapt, ar putea exista deja alte variante mai transmisibile care nu sunt găsite deoarece nu sunt secvențiate.

Ravindra Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, a spus că nu este o coincidență faptul că cele două țări în care au fost detectate aceste variante sunt au o mai mare acoperire de secvențializare decât alte țări

Aceasta este o adevărată lecție pentru restul lumii”, a avertizat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românul care a făcut înconjurul lumii singur cu barca: „Prima dată, ne-au prins la bulgari și ne-au băgat la...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”