Varianta indiană a coronavirusului provoacă îngrijorări. Tulpina are două mutații la nivelul proteinei S

Data actualizării: Data publicării:
pelerinaj-india (9)
Pelerinaj cu zeci de mii de hinduși în India FOTO: Profimedia Images

Deși nu există probe probe că ar fi mai contagioasă sau că ar diminua eficiența vaccinurilor, varianta indiană a coronavirusului provoacă îngrijorări în rândul cercetătorilor, mai ales în contextul degradării rapide a situaţiei sanitare în India, scrie AFP, preluată de Agerpres. Această tulpină prezintă două mutații la nivelul proteinei S.

Varianta indiană a coronavirusului, denumită B.1.617, a fost detectată în octombrie în vestul Indiei. Ea este descrisă drept "dublu mutantă", întrucât are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei Spike, prin care coronavirusul se ataşează celulelor umane.

Prima dintre aceste două mutaţii, E484Q, este apropiată celei deja observate la variantele sud-africană şi braziliană, respectiv mutaţia E484K, care este suspectată că scade eficacitatea vaccinării şi sporeşte riscul de infectare.

A doua mutaţie, L452R, este de asemenea prezentă la o altă variantă a coronavirusului, cea descoperită în California, şi ea ar putea antrena o sporire a transmiterii virusului. Este însă prima dată când aceste două mutaţii sunt observate împreună la o variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 ce are o răspândire importantă.

Temeri privind eficiența vaccinului

Aceste caracteristici stârnesc temerea că varianta indiană ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile dezvoltate până în prezent pe principiul recunoaşterii proteinei Spike, însă deocamdată nu există dovezi în acest sens.

"Mutaţia 484 poate fi parţial responsabilă pentru un eşec imunitar, dar ea singură nu este de ajuns. Trebuie ca ea să se asocieze în final şi altor mutaţii pe care încă nu le vedem la varianta indiană", a explicat miercuri la postul de radio France Inter virusologul Bruno Lina.

"Cred că într-o săptămână sau două vom avea o estimare mai cantitativă a reacţiei variantei la vaccin", estimează Rakesh Mishra, de la Centrul de biologie celulară şi moleculară din oraşul indian Hyderabad.

Un alt motiv de nelinişte este că varianta indiană ar putea fi mai contagioasă, deci ar provoca o creştere a numărului infectărilor, tocmai într-o perioadă când numeroase ţări se confruntă cu al doilea sau al treilea val al pandemiei.

Situaţia din India, ţară confruntată cu o explozie a numărului de infectări şi al deceselor după ce reuşise până de curând să diminueze impactul pandemiei, îngrijorează multe ţări.

Cauzele dezastrului din India

Marea Britanie a restricţionat zborurile dinspre India şi permite intrarea în ţară numai pentru rezidenţi, după ce pe teritoriul său au fost confirmate 103 cazuri de COVID-19 cu varianta indiană, în timp ce Franţa a adăugat India pe lista ţărilor cu carantina obligatorie la sosire în cazul persoanelor care vin dinspre acestea.

Dar deocamdată "nu a fost stabilită nicio legătură între apariţia acestei variante şi recenta degradare a situaţiei epidemiologice" în India, a menţionat agenţia franceză de sănătate publică în ultima sa analiză din 8 aprilie despre riscurile implicate de noile variante ale coronavirusului.

"Este posibil ca această degradare a situaţiei sanitare (în India) să fie provocată în mare parte de numeroasele mari adunări care au avut loc recent peste tot în ţară şi unei slabe respectări a măsurilor de prevenţie de către populaţie", mai notează agenţia franceză.

Cu atât mai mult cu cât, la câteva luni de la descoperirea ei, această variantă este departe de a fi reuşit să se impună în faţa altor variante, mai ales cea britanică. Chiar şi în Maharashtra, statul indian unde a fost semnalată iniţial, ea reprezenta în luna martie între 15% şi 25% dintre eşantioanele secvenţiate, iar în alte părţi ale Indiei era încă şi mai minoritară.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amendă și de 1.000 de lei în trafic pentru șoferii români care au așa ceva pe mașină. De ce unii își...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Trupa Vunk, omagiu emoționant adus lui Nicu Sârghea. Imaginile i-au copleșit pe fani: „Ce va fi Vunk fără...
Film Now
Nimeni nu a știut asta. Adevărul despre relația dintre actorii din „Friends”. De câte ori s-au văzut cu toții...
Adevarul
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Newsweek
Compensație la pensie de 3000 euro pentru creșterea inflației. Care români o pot lua?
Digi FM
Andreea Marin, mesaj emoționant după ce fiica ei a fost admisă la facultate în SUA. Fanii vedetei au...
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...