Zhang Bo este unul dintre „vânătorii” de meteoriţi din China. E destul de rar să-l vezi fără un detector de metale într-o mână, o hartă în cealaltă şi vehiculul off-road parcat lângă. Rezident al oraşului Shanghai, vânătorul de meteoriţi îşi trăieşte viaţa cercetând căderile aştrilor şi călătorind în jurul lumii pentru fragmente de astfel de rocă venită din ceruri. Zhang nu este singur, câmpiile şi zonele muntoase ale Chinei sunt cercetate des de entuziaştii „vânători de meteoriţi”, relatează CNN.
Zhang, în vârsta de 37 de ani, are un succes considerabil în găsirea de astfel de roci, având în vedere că nu are niciun fel de pregătire în domeniu. A început să cerceteze meteoriţi după ce a văzut pentru prima oară o minge de foc traversând cerul în sudul Chinei în anul 2009.
În 2012, Zhang şi-a început expediţiile în unele dintre cele mai puţin ospitaliere regiuni din Rusia, Frranţa, deşertul Sahara sau Xinjiang (teritoriu din vestul îndepărtat al Chinei). „Înarmat” cu un detector de metale, Zhang şi-a început căutarea de metale preţioase.
De atunci, Zhang a marcat locurile în care au căzut meteoriţi. Acest fapt, spune el, a ajutat autorităţile chineze să descopere cel mai mare câmp de meteoriţi al lumii, de o lungime de 425 de kilometri, în Altay, regiunea Xinjiang.
O parte din atracţia vânătorii de meteoriţi o aduce şi simţul aventurii. Pentru a ajunge în astfel de zone îndepărtate e nevoie de planificare şi echipament serios. Odată descoperite, emoţia găsirii unor obiecte este şi ea mare.
Pentru alţii, motivaţia apare în urma unor nevoi mai de bază – banii. După ce o minge de foc a fost văzută traversând Myanmar şi Laos în 2018, vânătorii de meteoriţii s-au grăbit să ajungă în zonă în speranţa că se vor îmbogăţi.
Confirmarea că 200 de meteoriţi au căzut în apropierea unui mic sat din Menghai, în China, a dus la o goană atât de mare a localnicilor dar şi oamenilor din regiunile învecinate încât autorităţile locale au emis comunicate prin care au îndemnat la calm.
La câteva zile după impact, meteoriţi falşi au fost puşi la vânzare pe internet pentru sume de aproximativ 7800 de dolari per gram. Xu Weibiao, expert în meteoriţi din Nanjing spune că meteoriţii reali se vând şi pe mai mult – peste 10 000 de dolari per gram în unele cazuri.
„Raritatea meteoritului îi decide valoarea. În afară de cei care cunosc meteoriţii şi ştiu să le determine valoarea, majoritatea cumpărătorilor sunt oameni obişnuiţi, iar meteoriţii lor sunt, probabil, falşi”, spune Xu.
Zhang spune, însă, că nu vânează meteoriţi pentru bani, ci pentru a contribui la dezvoltarea ştiinţei şi educaţiei. Călătoriile sale l-a dus de la craterul Barringer în deşertul Arizonei până Rezerva de Meteoriţi Henbury din Australia.