Foto: Gulliver/GettyImages
Premierul ungar, Viktor Orban (foto), a avertizat, la sosirea la summit, că singura soluţie, din punctual său de vedere, la criza refugiaţilor este închiderea graniţelor externe ale UE şi că transferul direct al migranţilor din Turcia nici nu intră în discuţie. El a subliniat că Guvernul său nu va face concesii în acest sens.
Un oficial UE citat de Reuters a anunţat că liderii Uniunii Europene nu vor putea ajunge la un acord luni asupra planului ambiţios înaintat de Turcia pentru a opri fluxul de migranţi care a luat cu asalt Europa, dar salută propunerile şi vor lucra în continuare asupra lor, în următoatele zile.
“Mai multor ţări le-a plăcut ideea, dar nu pot accepta un acord în această seară (luni - n.r.) din cauză că este prea din scurt. Vor saluta obiectivul ambiţios, dar nu pot stabili toate punctele astăzi (luni - n.r.)”, a precizat oficialul.
“Este nevoie de unele clarificări. Vor lucra intensiv asupra (planului - n.r.) în următoarele zile”, a adăugat el.
Proiectul de acord discutat la Bruxelles prevede, printre altele, ca Turcia să preia toţi refugiaţii de pe insulele elene, indiferent dacă aceştia sunt sau nu sirieni. În schimb, Uniunea Europeană urmează să primească direct din Turcia câte un refugiat sirian pentru fiecare sirian luat de Ankara din Republica Elenă.
De asemenea, Turcia vrea ca Bruxelles-ul să dubleze suma de bani alocată Ankarei pentru a ajuta refugiaţii sirieni. Mai exact, UE ar urma să ofere încă trei miliarde de euro până la sfârşitul lui 2018 pentru a ajuta Turcia să găzduiască sirienii.
Mai mult, premierul Ahmet Davutoglu a cerut ca din UE să fie ridicate vizele pentru turcii care vor să călătorească în Spaţiul Schengen, dar şi să fie accelerate discuţiile pentru aderarea ţării sale la UE.
Summitul UE-Turcia de luni, programat să dureze o jumătate de zi, a fost prelungit, după ce premierul turc Ahmet Davutoglu a oferit „idei noi”, care depăşesc angajamentele iniţiale asumate de Ankara pentru a reduce fluxul de refugiaţi către Europa, a declarat anterior un oficial UE.
„Oferă mai mult şi cer mai mult”, a explicat oficialul într-o pauză în discuţii.
Anterior, UE a dat şi un ultimatum Turciei pentru reducerea considerabilă a fluxului migratoriu dispre ţărmurile sale spre insulele elene. Data limită este de 1 iunie, iar primele măsuri în acest sens au început să fie implementate de autorităţile turce în acest weekend, când paza de coastă a reţinut doi traficanţi de migranţi şi au primit înapoi 120 de persoane care au ajuns pe insula Lesbos.
Prin acordul UE-Turcia, semnat la sfârşitul anului trecut, autorităţile turce se angajau să reducă considerabil numărul migranţilor care pleacă spre Europa în schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro. Turcia a primit până în acest moment doar 400 de milioane de euro pe care ar trebui să-i investească în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din taberele de refugiaţi.
Preşedintele turc Recep Erdogan a acuzat, vineri, UE că a tergiversat procedura de acordare a fondurilor timp de patru luni.
„Puteţi plăti sau nu, noi nu am închis uşa în faţa refugiaţilor precum cei din Vest. Noi am ţinut-o deschisă”, a susţinut preşedintele turc.
Recep Erdogan şi-a anunţat şi că plănuieşte construcţia unui oraş rezervat refugiaţilor în nordul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia. Liderul de la Ankara a subliniat că lucrările ar trebui susţinute financiar de aliaţii Turciei, dar nu a primit deocamdată niciun sprijin concret pentru acest plan.