O singură sorbitură din această bere și putem înțelege de ce vinul a fost preferat la Cina cea de Taină, notează agenția britanică de presă.
Herzl Brewery, cel mai mic producător de bere din Israel, a folosit grâu dintr-o tulpină care, conform geneticienilor de la Universitatea din Tel Aviv, era folosită pentru a produce bere în Țara Sfântă în urmă cu două milenii, obținând 20 de litri de „bere biblică”.
Berea rezultată are o aromă discretă de miere și de fructe de pădure, este slab acidulată, tulbure și are 3% alcool. Băutura a fost obținută din cinci kilograme de grâu donate de Universitatea din Tel Aviv, alături de celelalte ingrediente tradiționale: hamei, drojdie și apă.
Proprietarul berăriei Herzl, Itai Gutman, a băut berea alături de prieteni și în prezent a mai rămas o singură sticlă din această „bere biblică”, compania anunțând că nu va produce mai multă.
„Am fost curioși dacă vom putea să obținem prima "bere biblică"”, a declarat Gutman, a cărui berărie produce cinci tipuri de bere, dintre care unele premiate la concursuri internaționale. „Nu prea este genul de aromă care are căutare pe piață”, a adăugat el despre gustul acestei beri.
Probabil că nici locuitorii Orientului Mijlociu de acum două milenii nu apreciau prea mult gustul acestei beri și de aceea vinul este băutura menționată cel mai des în scrierile sfinte, fie că este vorba de cele iudaice sau de cele creștine și tot vinul este folosit în ritualurile religioase.
Însă această bere ar fi fost familiară atât pentru Iisus cât și pentru apostolii săi. Rețeta a fost adusă de israeliți din Egipt, conform experților de la Muzeul Evreiesc din Munchen.