Galerie Foto Un oraș mayaș străvechi cu palate, piramide și piețe a fost descoperit pe un șantier de construcții în Mexic

Data actualizării: Data publicării:
Ruine ale unui oraș mayaș
Xiol a fost descoperit după ce a fost demarată construcţia unui parc industrial Foto: Captură video Youtube/UnoTV

Arheologi din Mexic au descoperit ruinele îngropate ale unui oraș mayaș străvechi cu palate, piramide și piețe pe șantierul de construcții al unui viitor parc industrial ce trebuia să fie construit în apropiere de Merida, în Yucatan, Mexic, relatează Reuters.

Orașul străvechi a fost dispărut în timp ce se făceau lucrări de construcții în zonă. Foto: Captură video Youtube/UnoTV
Orașul străvechi a fost dispărut în timp ce se făceau lucrări de construcții în zonă. Foto: Captură video Youtube/UnoTV

Ansamblul, denumit Xiol, prezintă trăsături ale stilului arhitectural mayaş Puuc, au precizat arheologii, un fapt obişnuit în Peninsula Yucatan din sud, dar rar întâlnit în apropiere de Merida.

„Credem că peste 4.000 de persoane au trăit aici”, a spus Carlos Peraza, unul dintre arheologii care a condus operaţiunile de excavare a oraşului, locuit în perioada 600-900 e.n., aproximativ.

„Erau oameni din diferite clase sociale... preoţi, scribi, care trăiau în aceste palate măreţe, iar apoi erau oamenii obişnuiţi, care trăiau în construcţii mici”, a spus Peraza.

Cercetătorii au localizat, de asemenea, în apropiere, morminte ale unor adulţi şi copii, îngropaţi alături de unelte din obsidian şi flint, jertfe şi alte obiecte.

Rămăşiţe ale vieţii marine au fost, de asemenea, descoperite în zonă, sugerând că rezidenţii oraşului îşi suplimentau dietele bazate pe agricultură pescuind de-a lungul coastei din apropiere.

Xiol a fost descoperit după ce a fost demarată construcţia unui parc industrial. Construcţia parcului va continua, deşi fragmentele arheologice vor fi conservate, potrivit proprietarilor terenului.

„Odată cu timpul, dezvoltarea urbană din regiune s-a extins şi multe dintre ruinele arheologice au fost distruse... dar chiar şi noi, ca arheologi, suntem surprinşi întrucât nu ne-am aşteptat să găsim un sit atât de bine conservat”, a spus Peraza.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri