Un opozant al lui Netanyahu îi îndeamnă pe soldații IDF să nu respecte ordinele care pot duce la crime de război în Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Israeli-Palestinian conflict - Rafah
ONU i-a acuzat pe israelieni că blochează în mod repetat transferul de ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Sursa foto: Profimedia Images

Critic de multă vreme al prim-ministrului Benjamin Netanyahu și fost șef adjunct al Consiliului Național de Securitate al țării, Eran Etzion spune că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) ar putea comite crime de război în nordul Gazei și consideră că ofițerii și trupele trebuie să respingă ordinele ilegale, scrie BBC.

Critic de multă vreme al prim-ministrului Benjamin Netanyahu și fost șef adjunct al Consiliului Național de Securitate al țării, Eran Etzion este, de asemenea, o persoană ai cărui ani de serviciu public i-au câștigat un respect larg răspândit, atât în Israel, cât și la nivel internațional.

Acum, acesta, fost soldat de asemenea, avertizează că armata israeliană - Forțele de Apărare Israeliene (IDF) - ar putea comite crime de război în nordul Gazei și sugerează ca ofițerii și trupele să respingă ordinele ilegale.

Ar trebui să refuze. Dacă se așteaptă ca un soldat sau un ofițer să comită ceva care ar putea fi suspectat ca o crimă de război, trebuie să refuze. Asta aș face dacă aș fi soldat. Asta cred că ar trebui să facă orice soldat israelian”, îmi spune el.

„Există un sentiment foarte răspândit de furie”

Zeci de mii de oameni fug acum din Jabalia, în timp ce armata israeliană își continuă ofensiva împotriva a ceea ce spune că este o încercare a Hamas de a se regrupa.

Etzion este îngrijorat pentru civilii din Jabalia și pentru țara sa. „Există o eroziune foarte periculoasă a normelor. Există un sentiment foarte răspândit de răzbunare, de furie”, spune el.

Acest lucru se datorează faptului că, Israelul este în strânsoarea traumei după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși și peste 200 luați ostatici în Gaza, spune acesta.

El vorbește ca fost soldat, ca cineva ai cărui copii au slujit în IDF și ai cărui familie și prieteni încă mai servesc. „Sunt doar un cetățean îngrijorat care încearcă să-și facă auzită vocea. Deci asta fac. Vreau să mă asigur că niciun soldat nu este implicat în ceva care ar putea fi constituit drept crimă de război.”

Israelul s-a confruntat cu critici internaționale tot mai mari pentru cum duce acest război cu Hamas. Statele Unite au amenințat că vor reduce transporturile de arme dacă Israelul nu va oferi ajutor în Gaza.

ONU a acuzat Israelul că blochează ajutorul umanitar în Gaza

ONU i-a acuzat pe israelieni că blochează sau împiedică în mod repetat transferul de ajutor, cel mai recent în nordul Gazei.

IDF a respins în mod constant acuzațiile conform cărora implementează o politică deliberată de foamete pentru a forța rezidenții să fugă din Jabalia. Israelul acuză de multă vreme Hamas că folosește populația civilă ca scuturi umane, lansând atacuri din școli și unități medicale.

Hamas nu ezită să-i abuzeze pe cei din Gaza, să-i exploateze, să le fure ajutoarele și să îi împiedice cu forța să evacueze atunci când este necesar”, a declarat IDF în mai.

Unul dintre cei mai importanți avocați specializați pe tema crimelor de război ai Marii Britanii, prof. Philippe Sands spune că, deși Israelul are dreptul la autoapărare după atacurile din 7 octombrie, acum încalcă dreptul internațional.

Trebuie să fie proporțional. Trebuie să îndeplinească cerințele dreptului internațional umanitar. Trebuie să facă distincția între țintele civile și cele militare. Nu vă permite să folosiți foametea ca armă de război. Nu vă permite să deportați sau să evacuați forțat un număr mare de oameni”, spune acesta.

Profesorul Sands a condus dosarul de genocid împotriva Myanmarului și dosarul pentru statutul palestinian la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

El subliniază faptul că procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) solicită mandate de arestare pentru premierul și ministrul apărării al Israelului.

De asemenea, procurorul a cerut mandate pentru trei lideri Hamas. Toți trei, inclusiv liderul Hamas Yahya Sinwar, sunt acum morți.

Dacă te întrebi care este alternativa, care practic nu sunt bucăți de hârtie cu cuvintele tratate scrise pe ea, te întorci în anii 1930 și cel puțin ceea ce avem acum este un sistem de reguli care permite oamenilor să stea în picioare. ridicați-vă și spuneți: „Aceasta este o încălcare a unui tratat”, subliniază profesorul.

Citește și „Foamea, ca armă de război”. Raport ONU: Peste 340.000 de persoane din Fâșia Gaza se vor confrunta cu foametea în această iarnă 

BBC a solicitat un interviu cu IDF, dar israelienii au spus că nici un purtător de cuvânt nu este disponibil și au repetat un mesaj transmis anterior: „IDF va continua să acționeze, așa cum a făcut întotdeauna, în conformitate cu dreptul internațional”.

Coordonatorul activităților guvernamentale COGAT, aripa de ajutor umanitar a armatei, a declarat că politica lor este de a facilita intrarea ajutorului în Gaza „fără limite”.

Aceasta este versiunea Israelului. Dar, pe măsură ce scenele de suferință civilă continuă să apară în Jabalia, narațiunea repetată de Netanyahu și armată este contestată pe scară largă, scrie BBC.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Deliei Budeanu de la Mănăstirea Ghighiu. Un detaliu a atras atenția tuturor
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Pro FM
50 Cent, noi declarații despre scandalul în care este implicat Diddy: „Este ceea ce am spus de zece ani!”
Film Now
Actorul Jeremy Jackson, șocat să-și vadă fosta soție pe străzi, căutând prin gunoaie: "Să o pierd a fost...
Adevarul
Secretul unui somn odihnitor. Mineralul care te scapă de insomnie
Newsweek
În ce zile intră pensia pe luna noiembrie? Pentru care pensionari va veni cu 2 zile întârziere?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Cum a reacționat mama lui Jason Segal când l-a văzut gol-pușcă într-un film: "Era roșie ca o sfeclă. A dat un...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit