Un comitat din SUA, care include orașul Portland și mai multe suburbii, a dat în judecată 17 companii petroliere pe care le consideră vinovate pentru un val de căldură care a persistat în zona de nord-vest a Americii, în 2021, provocând moartea a sute de persoane, scrie NBC News.
Comitatul Multnomah cere despăgubiri de 50 de milioane de dolari pentru ce s-a întâmplat în 2021, încă 1,5 miliarde de dolari ca despăgubiri pentru efectele viitoare ale efectului de seră provocat de companiile petroliere și crearea unui fond de 50 de miliarde de dolari pentru pregătirea comitatului pentru efectele schimbărilor climatice provocate de combustibilii fosili.
Reprezentanții comitatului susțin că valul de căldură din 2021, care a durat mai multe săptămâni și în care s-au înregistrat temperaturi de până la 46 de grade Celsius, nu a fost un fenomen meteo natural, ci o „consecință directă și previzibilă” a activităților companiilor petroliere, care timp de decenii și-au vândut produsele și au „mințit” în legătură cu efectele negative ale folosirii acestora.
Printre cele 17 companii petroliere date în judecată se numără Exxon Mobil, Shell, Chevron sau Asociația Western States Petroleum.
Acest proces este al 36-lea pe care un comitat sau o municipalitate din SUA îl intentează companiilor petroliere pentru afectarea climei, însă astfel de procese se referă rar la un eveniment specific, arată Centrul pentru Integritate Climatică, un ONG de mediu care se implică, de obicei, în astfel de procese.
Valul de căldură din 2021 ar fi fost de 150 de ori mai puțin probabil dacă clima nu ar fi fost afectată de activitățile umane, se arată într-o experiză a specialiștilor în climă.
Pe lângă cei 69 de oameni care au murit doar în comitatul Multnomah, alte sute și-au pierdut viața în toată regiunea de nord-vest a Statelor Unite.
Impactul a fost cu atât mai mare cu cât, în acestă zonă, temperaturile sunt de obicei blânde pe timp de vară, iar o mare parte din populație nu are aer condiționat în casă.
Temperaturile extreme au distrus asfaltul străzilor, au ucis păsări și milioane de pești și animale marine de-a lungul coastei.
Reprezentanții comitatului Multnomah spun că în timpul valului de căldură, sute de oameni au avut nevoie de asistență medicală, rata infracțiunilor a crescut, iar comitatul a trebuit să „cheltuiască banii contribuabililor pentru a construi adăposturi, spații de răcorire, pentru a achiziționa venitlatoare, alimente, aparate portabile de aer condiționat, haine și apă”.
De asemenea, comitatul a trebuit să investească ulterior în depozite de apă, să sporească suprafața adăposturilor și să angajeze personal suplimentar pentru a face față unor evenimente similare în viitor.
„Totuși, comitatul nu are încă resursele adecvate pentru a fi pregătit pentru un val de căldură cu temperaturi extreme similare”, spun reprezentanții comitatului.
Un purtător de cuvânt de la Exxon Mobil a catalogat procesul drept „o pierdere de timp și de resurse care nu rezolvă în niciun fel problema schimbării climatice”.
„Acest proces nu schimbă cu nimic intenția noastră de a investi miliarde de dolari pentru a fi deschizători de drum într-o tranziție bine gândită la surse de energie cu zero emisii de carbon”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
La rândul său, Theodore J. Boutrous, un avocat al Chevron Corporation, a declarat că astfel de procese sunt „contraproductive și abat atenția de la soluțiile care pot fi adoptate prin politici internaționale”.
Editor : D.R.