Printre cei 69 de oameni răniţi în atentatul terorist de la Istanbul, din noaptea de Revelion, e şi un cetăţean moldovean. Cât despre atentator, aceasta este încă liber. Poliţia a publicat imagini cu bărbatul, surprinse de camerele de supraveghere, în speranţa că cineva îl va recunoaşte. Gruparea Stat Islamic susţine că atacatorul a acţionat în numele ISIS. Între timp, anchetatorii încearcă să afle mai multe informaţii de la cele opt persoane reţinute în acest caz.
Autorul masacrului de la Istanbul, din noaptea de Revelion, e încă liber, la aproape 48 de ore de când a împuşcat mortal 39 de oameni, într-un club de noapte. Anchetatorii au însă amprentele lui şi spun că e o chestiune de ore până când îl vor identifica.
„Avem amprentele şi semnalmentele teroristului. Vom afla foarte curând identitatea lui. Sperăm să îl găsim nu doar pe el, dar şi pe cei care l-au ajutat”, a declarat Numan Kurtulmus, vicepremierul Turciei.
Suspectul s-ar fi filmat în Piața Taksim din Istanbul.
Supravieţuitorii atacului armat încă nu-şi pot şterge din minte clipele de groază trăite în noaptea de Revelion.
„Am auzit o singură împuşcătură şi am crezut că poate e vorba despre un client nervos sau beat. Dar câteva secunde mai târziu am auzit cum se trage la foc automat. Eu mă ascunsesem sub o masă, întins pe jos, dar umărul era descoperit. Bărbatul trăgea direct spre noi, cei întinşi la podea. Când m-a împuşcat am rămas nemişcat, m-am prefăcut mort, astfel încât să nu mai tragă în mine”, a povestit Francois al-Asmar, turist libanez.
Un bărbat care a venit din Statele Unite să petreacă Revelionul la Istanbul era cu alţi opt prieteni în club. El şi şase dintre ei au fost împuşcaţi. Acum se întoarce acasă în scaunul cu rotile.
„A fost o tragedie uriaşă. Un eveniment foarte nefericit... Nu vreau să vorbesc despre ce s-a întâmplat în club. Tot ce vreau să spun este că Turcia este o ţară minunată şi este regretabil că s-a întâmplat aşa ceva”, a declarat William Raak, turist american.
Locuitorii din Istanbul, care au trăit sub teroare aproape tot anul 2016, compară ceea ce s-a întâmplat în clubul Reina cu masacrul de la Bataclan, sala de spectacole din Paris luată cu asalt de kamikaze în toamna lui 2015.
„Turcia nu-şi va schimba stilul de viaţă, nu va renunţa la secularism şi la statul de drept din cauza acestor atacuri”, spune Kezban Hatemi, preşedintele partidului Platforma pentru Democraţie.
Spre deosebire de alţi ani, atentatele comise în Turcia în ultima vreme au vizat în special locurile frecventate de străini - obiective turistice din Istanbul şi aeroportul Ataturk.
„Aceste evenimente au adus instabilitate politică, dar şi mai multă instabilitate economică. Atacurile teroriste au făcut mai mult rău economiei decât sistemului politic din Turcia. Anul trecut, pentru prima dată, economia Turciei s-a diminuat în loc să crească, iar valoarea monedei naţionale a scăzut cu 20%”, arată Meir Javedanfar, expert în Orientul Mijlociu.