Un celebru alpinist elveţian a murit pe Muntele Everest
Ueli Steck, un celebru alpinist elveţian, supranumit ”Swiss Machine” (”Maşina elveţiană”), a murit la vârsta de 40 de ani în urma unui accident care s-a produs sâmbătă, pe Muntele Everest, informează thehimalayantimes.com citat News.ro.
ACTUALIZARE. Alpinistul Horia Colibășanu, aflat în prezent în Everest, pe care încearcă să-l escaladeze fără oxigen - o premieră pentru alpinismul românesc -, a aflat de moartea lui Ueli Steck, pe care l-a cunoscut personal. El a postat pe contul de Facebook un mesaj în limba engleză, însoțit de o fotografie în care apare alături de sportivul elvețian (stânga, Horia Colibășanu):
„E foarte greu să spun că, acum, aceasta a devenit o amintire foarte, foarte prețioasă pentru mine. A fost ultima mea discuție agreabilă cu Ueli. La revedere, prietene Ueli Steck! Vei fi mereu o inspirație pentru mine”, a scris Horia Colibășanu pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Horia Colibășanu l-a cunoscut personal pe Ueli în urmă cu trei ani, tot în Everest, a declarat la Digi24 alpinistul David Neacșu, cel care a condus în 2003 prima expediție românească în Everest. Acum, Horia Colibășanu se află și el, tot în Everest, unde încearcă o escaladare fără oxigen. Este un demers periculos, iar David Neacșu spune că a încercat să-l convingă pe Colibășanu să aibă totuși un tub de oxigen cu el.
„Eu am încercat să-l contactez acum, dar probabil e la antrenamente. El urcă pe partea nordică, pe partea tibetană, tocmai pentru că e mai ieftin, dar încearcă să urce fără oxigen suplimentar. Acum o lună jumate am vorbit cu el şi i-am spus: Horică, e foarte frumos să faci o chestie sportivă nemaipomenită, unicat pentru România, dar ia-ţi un tub de oxigen cu tine. Nu, că nu e sportiv. Dar cum e, frate, să mori sportiv?”, a relatat David Neacșu.
„Sunt convins că e printre primii care a auzit de decesul prietenului Ueli Steck şi probabil că îşi pune nişte semne de întrebare. Probabil voi primi un semn de la el”, a adăugat alpinistul.
Mai multe surse au confirmat că accidentul lui Ueli Steck s-a produs sâmbătă dimineaţă în apropiere de tabăra ”Camp II” de pe Muntele Everest.
Un echipaj de salvare a descoperit trupul neînsufleţit al celebrului alpinist elveţian, deţinător al multor recorduri, în apropiere de versantul Nuptse al Muntelui Everest. Se crede că Ueli Steck a alunecat şi a căzut pe o pantă abruntă acoperită cu gheaţă.
Operaţiunile de salvare au inclus şi un elicopter.
Alpinistul elveţian Ueli Steck şi şerpaşul Tenzing (Tenji) au ajuns în urmă cu câteva zile în regiunea Khumbu pentru a încerca să escaladeze în premieră mondială Muntele Everest pe ruta West Ridge/ Hornbein Couloir fără să folosească oxigen suplimentar în timpul sezonului de primăvară.
Cei doi intenţionau să coboare apoi pe Culoarul Sudic, înainte de a încerca să urce din nou, pe o rută directă, pe versantul Lhotse, pentru a stabili în acest fel un nou record pentru sezonul de vară.
”O zi rapidă, de la tabăra de la bază până la 7.000 de metri şi apoi înapoi. Îmi place asta, aici e un loc minunat. Cred în continuare în aclimatizarea rapidă. E mult mai eficientă decât să petreci mai multe nopţi la altitudine”, scria celebrul alpinist elveţian într-un mesaj publicat pe pagina lui de Facebook pe 26 aprilie.
Potrivit informaţiilor transmise de alpinistul elveţian, el a petrecut două nopţi în tabăra ”Camp II”. Într-un mesaj publicat pe Facebook pe 24 aprilie, ”Swiss Machine” spunea că şerpaşul Tenzing suferise degerături în urmă cu două zile.
În 2013, un ambiţios proiect de escaladare a Muntelui Everest a fost anulat, după ce Ueli Steck s-a certat cu alpinistul italian Simone Moro şi cu Jonathan Griffin din cauza modului de prindere a corzilor folosite de şerpaşi.
În 2016, Ueli Steck şi partenerul lui de escaladă, alpinistul german David Göttler, au descoperit trupurile neînsufleţite ale alpiniştilor Alex Lowe şi David Bridges, care au murit într-o avalanşă pe muntele Shishapangma în 1999.
Potrivit Departamentului de Turism din Nepal, Ueli Steck era liderul unei expediţii pe Everest administrată de o companie din Kathmandu, Royal Orchid Treks and Expedition.
Potrivit declaraţiilor făcute de Durga Datta Dhakal, directorul Departamentului de Turism din Nepal, trupul neînsufleţit al alpinistului elveţian a fost deja transportat pe calea aerului în localitatea Lukla.
Ueli Steck, care a câştigat de două ori un trofeu prestigios în alpinism - Piolet d’Or -, în 2009 şi 2014, era celebru şi pentru recordurile sale de viteză obţinute în concursul ”North Face Trilogy” din Munţii Alpi.
A câştigat al doilea trofeu Piolet d’Or în 2014, după ce a reuşit prima ascensiune solitară din lume a Muntelui Annapurna. Ueli Steck, care a fost şi primul laureat al trofeului Eiger, ce i-a fost atribuit pentru realizările sale în anul 2008, a finalizat cu succes proiectul ”82 Summits”, reuşind să escaladeze toate piscurile montane cu altitudini de peste 4.000 de metri din Munţii Alpi, în 2015, într-o perioadă de 61 de zile, precizează News.ro.
Everestul ca afacere. O ascensiune poate costa până la 120.000 de dolari
- Etichete:
- accident everest
- uli steck
- alpinist mort everest
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News