„3, 2, 1. Începem stimularea.
- Ah, da...
- Poţi să vezi?
- O, Doamne!
- Poţi să vezi, Larry?
- Da!”.
Acesta a fost momentul în care Larry Hester, un bărbat de 66 de ani din Carolina de Nord, a putut să vadă din nou. La început pete de lumină, contururi, forme vagi, dar care încet-încet au început să prindă consistenţă. Este prima experienţă de acest fel după 33 de ani de întuneric provocat de o boală foarte rară a retinei.
„Pur şi simplu a trebuit să respir adânc. Mi-a fost greu să exprim ceea ce simţeam, dar am vrut să împărtăşesc sentimentul cu toţi cei care erau în preajma mea atunci”, spune Larry Hester.
Totul a început în urmă cu un an când soţia sa a citit un articol într-o revistă de specialitate care descria un dispozitiv revoluţionar în domeniul oftalmologiei. Creat de cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, dispozitivul presupune un simplu implant în retină, un impuls electric şi o pereche de ochelari speciali care ajută focalizarea.
„Călătoria abia a început. Aceasta este abia prima zi a unei perioade care sperăm că va dura tot restul vieţii lui. Declanşarea dispozitivului îi permite să experimenteze o lume cu totul nouă. Nu este vorba de capacitatea de a vedea aşa cum o experimentăm noi, dar este un cu totul alt tip de vedere pentru el”, explică medicul Paul Hahn.
Cu ajutorul sistemului Argus, aşa cum se numeşte dispozitivul, Larry Hester va putea localiza şi identifica mişcarea obiectelor şi a oamenilor. Iar după o perioadă de adaptare va putea, speră specialiştii, chiar să citească.