Sfinxul şi piramidele de la Giza sunt destinaţii pe care majoritatea turiştilor le trec pe lista locurilor ce trebuie vizitate. În 2010, cu un an înainte de revoluţia care l-a îndepărtat pe Hosni Mubarak de la putere, aproape 15 milioane de oameni şi-au îndeplinit acest vis. În anul următor, numărul turiştilor s-a redus cu o treime. Şi a continuat an de an. Dar revoltele din acest an au înrăutăţit şi mai mult situaţia.
„Sperăm că Allah ne va aduce înapoi zilele în care aveam de lucru, fiindcă ne câştigăm viaţa din turism. Cum ne vom plăti taxele, salarii, cum ne vom plăti chiria?”, spune Gameel Hassan, proprietarul unui magazin de papirus.
Egiptenii cred că un motiv pentru care străinii nu-şi mai fac vacanţele acolo îl reprezintă avertizările de călătorie emise de cancelariile occidentale. Tocmai de aceea, ministrul egiptean al turismului îşi propune să convingă autorităţile europene şi americane să ridice avertizările. Egiptul are mult mai multe de oferit, spune el, iar în anumite locuri turiştii pot fi siguri că vacanţele lor nu vor fi stricate.
„Pe termen scurt, ne concentrăm asupra destinaţiilor precum Marea Rosie şi sudul Peninsulei Sunai. Sunt locuri sigure, departe de punctele fierbinţi”, a explicat Hisham Zaazou, ministrul Turismului.
Rămâne de văzut dacă eforturile autorităţilor egiptene vor avea succes şi turismul va aduce, din nou, 10 procente la PIB, cum se întâmpla nu demult.