Turiștii care merg în Barcelona nu vor mai putea închiria apartamente pe termen scurt. Anunțul primarului

Data actualizării: Data publicării:
barcelona
Barcelona vrea să interzică toate închirierile pe termen scurt pentru turiști din cauza creșterii prețurilor. Foto: Shutterstock

Barcelona, una dintre cele mai căutate destinații de vacanță din Europa, inclusiv de către români, a anunțat că va interzice închirierea apartamentelor pentru turiști începând din 2028. Autoritățile locale vor ca, în acest fel, să țină în frâu costurile în creștere ale locuințelor și să facă orașul locuibil pentru spanioli, scrie Reuters.

Primarul de stânga al orașului, Jaume Collboni, a declarat că, până în noiembrie 2028, Barcelona va anula licențele celor 10.101 apartamente aprobate în prezent ca fiind închiriate pe termen scurt.

„Ne confruntăm cu ceea ce credem că este cea mai mare problemă a Barcelonei", a declarat Collboni în cadrul unui eveniment organizat de guvernul orașului.

Explozia închirierilor pe termen scurt în Barcelona, cel mai vizitat oraș din Spania de către turiștii străini, înseamnă că unii locuitori nu își pot permite un apartament după ce chiriile au crescut cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%, a declarat Collboni.

Accesul la locuințe a devenit un motor al inegalității, în special pentru tineri, a adăugat el.

Guvernele naționale se bucură de beneficiile economice ale turismului - Spania se numără printre primele trei cele mai vizitate țări din lume - însă, având în vedere că locuitorii locali sunt excluși din unele locuri, gentrificarea și preferința proprietarilor pentru chiriile turistice profitabile reprezintă un subiect tot mai fierbinte în Europa.

În ultimul deceniu, autoritățile locale au anunțat restricții privind închirierile pe termen scurt în locuri precum Insulele Canare din Spania, Lisabona și Berlin.

Ministrul socialist al locuințelor din Spania, Isabel Rodriguez, a declarat că sprijină decizia Barcelonei.

„Este vorba despre a face toate eforturile necesare pentru a garanta accesul la locuințe la prețuri accesibile", a postat ea pe X.

Platforma de închirieri de vacanțe Airbnb, care găzduiește un număr semnificativ de anunțuri din Barcelona, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

„Collboni face o greșeală care va duce la (mai multă) sărăcie și șomaj", a declarat APARTUR, asociația apartamentelor turistice din Barcelona, adăugând că interdicția ar declanșa o creștere a numărului de apartamente turistice ilegale.

Hotelurile ar putea beneficia de pe urma acestei măsuri.

Deschiderea de noi hoteluri în zonele cele mai populare ale orașului a fost interzisă de un partid de extremă stânga care guvernează Barcelona între 2015 și 2023, însă Collboni a semnalat că ar putea relaxa restricția.

Asociația hotelieră din Barcelona a refuzat să comenteze anunțul de vineri.

„Aceste 10.000 de apartamente vor fi folosite de locuitorii orașului sau vor fi scoase pe piață pentru închiriere sau vânzare”, a declarat Collboni cu privire la această măsură.

Administrația locală din Barcelona a declarat într-o declarație că își va menține regimul „puternic” de inspecție pentru a detecta eventualele apartamente turistice ilegale odată cu intrarea în vigoare a interdicției.

În ultimii ani, nu au fost permise noi apartamente turistice în oraș. Guvernul local a ordonat închiderea a 9.700 de apartamente turistice ilegale începând din 2016 și aproape 3.500 de apartamente au fost recuperate pentru a fi utilizate ca locuințe principale pentru rezidenții locali, a declarat acesta.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
După 18 ani, o mare televiziune dispare din România. Totul e oficial
Digi FM
“Prima oară când am văzut-o, nu mi-a plăcut deloc de ea”. Iubirea de poveste, de 67 de ani, a Ilenei Stana...
Pro FM
Dana Marijuana trăiește dintr-o pensie de boală, dar face eforturi să-și crească veniturile. Din ce câștigă...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cine îl poate convinge pe Joe Biden să se retragă din cursa pentru prezidențiale?
Newsweek
Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public
Digi FM
Ileana Stana Ionescu, în 3 scenete de neuitat, alături de Radu Beligan, Nicu Constantin și Ștefan...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Adevărul despre cea mai fierbinte scenă din "Wolf of Wall Street". Ce s-a aflat despre Margot Robbie
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...