Lovitură pentru Turcia lui Erdogan: ţara a intrat în recesiune pentru prima dată după 2009, cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor locale. Preşedintele turc a căutat să obţină creşteri economice cu orice preţ: a presat banca centrală să menţină rata dobânzilor la un nivel scăzut, a impozitat capitalul străin şi companiile, a demonizat producătorii de alimente, ba chiar a înfiinţat pieţe de stat unde marfa se vinde la jumătate de preţ. Măsurile au împins însă ţara în recesiune.
Turcia a intrat în recesiune, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Datele vin chiar de la Biroul turc de statistică şi amănunt demn de reţinut, cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor locale.
Produsul intern brut a scăzut cu 3%, iar inflaţia rămâne aproape de 20 la sută. La rândul ei, lira turcească s-a devalorizat cu 30 de procente în 2018, dar acum s-a stabilizat.
Totul se întâmplă în condiţiile în care preşedintele Recep Erdogan şi partidul său sunt ţinta criticilor privind starea economiei.
Șeful administrației de la Ankara, supranumit „Sultanul”, care se află la putere de 16 ani, ca premier şi ca preşedinte, susţine că economia este slăbită de atacuri speculative. „Teroriştii pieţelor”, aceasta este eticheta pusă de preşedintele turc în primul rând pentru producătorii şi comercianţii de alimente. Acestea sunt cu o treime mai scumpe decât cu un an în urmă, iar guvernul a înfiinţat pieţe speciale, unde mâncarea se vinde la jumătate de preţ. Opoziţia consideră mişcarea drept mită electorală.