UGTT a anunţat într-un comunicat o grevă generală, vineri, după „crima odioasă” şi, ca răspuns, compania Tunisair şi filiala sa Tunisair Express au anunţat anularea tuturor zborurilor programate vineri.
După asasinarea lui Brahmi, ucis joi în apropiere de Tunis, sute de persoane au manifestat în centrul capitalei şi în provincie, în special la Sidi Bouzid, regiunea natală a deputatului, a cărui familie şi ai cărui susţinători acuză islamiştii de la putere că se află în spatele crimei.
Asasinarea a venit într-o zi liberă, chiar când se marcau 56 de ani de la înfiinţarea Republicii. Sute de persoane au invadat centrul capitalei pentru a denunţa asasinatul, acuzând şi ele partidul Ennahda, care a dezminţit orice implicaţie.
Acest asasinat intervine la aproape şase luni după ce al lui Chokri Belaid, o altă figură a stângii tunisiene. Familia sa a imputat această crimă unui grup islamist radical.
În străinătate, Franţa, Statele Unite, Elveţia, Algeria şi Parlamentul European au denunţat asasinatul, iar Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a cerut „o anchetă rapidă şi transparentă”. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat „cu cea mai mare fermitate” asasinatul şi a cerut Tunisiei un „răspuns cetăţenesc şi paşnic” la această crimă, potrivit Mediafax.
Ieri, Ministerul de Interne tunisian anunța într-un comunicat că „Brahmi a fost împuşcat mortal la ieşirea din domiciliul său”, fără să precizeze circumstanţele.
Potrivit televiziunii naţionale Watanya şi agenţiei oficiale TAP, Mohamed Brahmi, coordonatorul general al Mişcării Populare şi membru al Adunării Naţionale Constituante (ANC), a fost împuşcat mortal în faţa domiciliului său din regiunea Ariana, la nord de Tunis.
„Cadavrul său a fost ciuruit de gloanţe în faţa soţiei şi copiilor săi”, a declarat la radio Mohsen Nabti, membru al biroului politic al Mişcării Populare.
Potrivit televiziunii, el a fost ucis cu 11 gloanţe trase de la mică distanţă de persoane necunoscute.
Mohamed Brahmi, în vârstă de 58 de ani, la fost ales deputat la Sidi Bouzid, leagănul revoluţiei care a îndepărtat de la putere regimul lui Ben Ali în 2011.