©FOTO: Gulliver/GettyImages
La București, ministrul apărării, Mircea Dușa, a confirmat, joi seara, la Digi24, că a avut o discuție telefonică cu reprezentanți ai Pentagonului, care l-au anunțat despre decizia luată de SUA, însă a evitat să spună dacă oficialii americani au solicitat României suplimentarea trupelor din Afganistan. În prezent, România are 640 de soldați în Afganistan și avea prevăzut ca de la anul să rămână doar cu 200 de militari. Dacă aceste efective vor fi mărite este o decizie pe care numai CSAT o poate lua, a declarat Mircea Dușa.
„Ne așteptăm ca angajamentul american să determine angajamentul altor membri„ ai coaliției NATO în Afganistan, a declarat joi secretarul american al apărării, Ashton Carter, într-o scurtă conferință de presă, relatează Agerpres.
„Am demarat deja consultări cu principalii noștri aliați ca să ne asigurăm de continuarea sprijinului lor pentru această misiune” în Afganistan, a precizat șeful Pentagonului.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, s-a arătat încrezător în ceea ce privește contribuțiile viitoare ale aliaților pentru prezența militară în Afganistan.
„Avem o viziune destul de bună asupra voinței altor țări de a face acest pas”, a declarat el. „L-au făcut și în trecut, iar mulți dintre aceștia și-au exprimat deja dorința de a continua” angajamentul lor în Afganistan.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că, „în săptămânile care vor urma”, Alianța va lua „decizii-cheie” privind viitorul operațiunii NATO în Afganistan, „Resolute Support”.
La misiunea Alianței Nord-Atlantice în această țară participă în prezent 12.500 de soldați, dintre care aproape 10.000 de americani.
Președintele Barack Obama a anunțat amânarea retragerii acestor soldați, prevăzută pentru 2016, prelungind astfel o intervenție militară care a debutat în urmă cu 14 ani. După 2016, 5.500 de soldați vor fi menținuți în câteva baze din Afganistan.
Liderul administrației americane a afirmat joi că forțele afgane „încă nu sunt suficient de solide” pentru a asigura stabilitatea țării. Una din promisiunile cu care Barack Obama a câștigat alegerile prezidențiale din 2008 a fost că va pune capăt războaielor din Afganistan și Irak.