La 24 de ore de la cutremurul de magnitudine 7,1, panica domneşte în zonele afectate. Seismul a fost urmat de nu mai puţin de 840 de replici.
„Eram acasă şi am simţit replicile cutremurului, am intrat în panică şi ne-am întins pe jos. De aceea am decis să stăm aici, pentru siguranţa noastră. Eram la etajul al patrulea şi am simţit replicile de-a lungul întregii zile”, a spus un filipinez.
Trei milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur. Mulţi au rămas fără apă şi electricitate, iar unii dintre ei, inclusiv pacienţii din spitale, au dormit pe stradă şi în parcuri de teama unor noi seisme. Medicii sunt depăşiţi de numărul răniţilor şi de condiţiile în care trebuie să lucreze, şi în plus, se tem că ar putea urma alte seisme.
„Dacă după acest cutremur va mai veni altul, nu ştiu cum vom mai putea primi alţi pacienţi, pentru că nu mai avem spaţiu nici aici afară şi nu mai ştim unde să-i punem”, a declarat un medic din Cebu.
Cutremurul a fost cel mai puternic înregistrat în Filipine în ultimii 23 de ani, iar cele mai multe victime s-au înregistrat în provincia Cebu. Arhipelagul filipinez este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, regiunea cu cel mai mare risc seismic de pe glob, pentru că acolo se întâlnesc mai multe plăci tectonice.