Întrebat când a aflat că a picat Nabucco, președintele a spus că din momentul în care a picat.
„Toți anticipam posibilitatea să pice, dar nimeni nu a renunţat la bătălie până în ultima clipă. Cu trei zile înainte a fost la Bratislava întâlnirea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est.
Noi am făcut o scrisoare către președintele Alyiev (președintele Azerbaidjanului – n.r.) semnată de mine, acolo, în conferință l-am rugat pe președintele austriac să o semneze, a semnat-o, pe președintele Ungariei să o semneze, a semnat-o, pe președintele Bulgariei să o semneze, a semnat-o, în care îl rugam să propună toate diligențele pentru ca proiectul Nabucco să meargă. Am ajuns acasă, am dat-o la Externe. Până în ultima clipă noi am făcut și ultima intervenție politică semnată de patru şefi de stat de pe traseul Nabucco. Niciodată n-am pus armele jos, deși vedeam evoluțiile, dar până nu s-a anunţat oficial aveam obligaţia să ne batem”, a declarat Traian Băsescu, la Digi24.
Prședintele a spus că există alternative pentru România.
„România a fost interesată de Nabucco în primul rând pentru că ar fi trebuit să construiască o infrastructură mult mai scurtă de la Marea Neagră către pieţele europene. România va exploata gaze din Marea Neagră înainte de momentul la care ar fi fost gata Nabucco dacă ne apucam de el de la anul. Dacă ar fi fost opțiunea Nabucco și începeam să construim gazoductul. Cred că în 2018 România va fi capabilă să exporte, nu doar să îşi asigure integral nevoile”, a adăugat Traian Băsescu.
Consorţiul care dezvoltă exploatarea gazeiferă de la Shah Deniz, din Marea Caspică, a confirmat la sfârșitul lunii iunie selectarea gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ca rută de export către Europa, în defavoarea proiectului Nabucco, la care este parte şi România.
Președintele Traian Băsescu a fost invitatul lui Cosmin Prelipceanu în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.