În principiu, mai marii lumii sunt perfect echipaţi pentru a putea schimba informaţii sensibile, prin comunicaţii securizate. În viaţa de zi cu zi preferă însă să folosească smartphone-uri normale, o breşă ideală pentru tentativele de spionaj.
Mobilul spionat al Angelei Merkel, de exemplu, nu ar fi telefonul criptat al cancelarului, ci unul personal. Pe de altă parte, din septembrie Angela Merkel are un nou telefon Blackberry Z10, modificat şi securizat.
Aparatul separă sfera privată, aplicaţiile, de cea profesională, unde comunicarea beneficiază de securizare maximă pentru sms-uri, mailuri şi alte date. Cancelarul pare obişnuit cu tehnica.
„Am observat, pentru că i-am dat telefonul să se uite la el, că a început să umble cu el imediat, intuitiv. Şi se observă că se simte relativ confortabil cu tehnlogia”, spune Christoph Erdmann, director Secusmart.
Şi liderii francezi dispun de telefoane securizate, produse de firma Teorem. Iniţierea unui apel durează în jur de 30 de secunde.
Poate tocmai de aceea actualul lider de la Elysee, Francois Hollande, a continuat să folosească iPhone-ul personal, alături de aparatele cifrate.
La rândul său, premierul britanic David Cameron, se desparte cu greu de telefonul său Blackberry. Şi nu obişnuieşte să îl închidă nici măcar când participă la evenimente oficiale.
Tot Blackberry foloseşte şi liderul de la Casa Albă, Barack Obama.
„Preşedintele foloseşte un Blackberry. A fost un compromis care îi permite să fie în legătură cu apropiaţii din echipa sa şi cu un mic grup de prieteni”, a declarat Robert Gibbs, purtător de cuvânt Casa Albă.
Liderul de la Casa Albă s-a plâns însă că, în ciuda victoriei sale asupra sistemului, prietenii au încetat să îi trimită informaţii cu adevărat suculente, pentru că s-au gândit că ele vor fi stocate în arhivele prezidenţiale, aşa cum cere legea.