Thailanda are premier femeie. Cine este Paetongtarn Shinawatra, cel mai tânăr prim-ministru din istoria țării

Data publicării:
Paetongtarn Shinawatra, premierul Thailandei. Foto: Profimedia Images
Paetongtarn Shinawatra, premierul Thailandei. Foto: Profimedia Images

Thailanda va avea prim-ministru o femeie. Parlamentul a ales-o pe Paetongtarn Shinawatra, fiica miliardarului și fostului premier Thaksin Shinawatra, în funcția de prim-ministru al țării. În vârstă de 37 de ani, ea va fi cel mai tânăr șef de guvern din istoria Thailandei. Ea este moștenitor politic al uneia dintre cele mai puternice dinastii politice din această țară. 

În vârstă de 37 de ani, care nu a fost niciodată în guvern, este fiica magnatului miliardar și fostului lider Thaksin Shinawatra, al cărui discurs populist a dominat politica thailandeză în ultimele două decenii, scrie Deutsche Welle.

„Dacă Paetongtarn nu ar fi fost fiica lui Thaksin, i-ar fi fost imposibil să devină prim-ministru al Thailandei”, a declarat pentru DW Puangthong Pawakapan, profesor asociat de științe politice la Universitatea Chulalongkorn din Thailanda.

A doua femeie premier, după mătușa sa

Ea va fi de asemenea doar a doua femeie care ocupă funcția de premier al Thailandei, după mătușa sa Yingluck, care a condus țara asiatică între 2011 și 2014.

Alegerea lui Paetongtarn Shinawatra în funcția de premier vine la doar două zile după ce fostul prim-ministru, Srettha Thavisin, a fost demis din funcție de Curtea Supremă a țării. Ambii politicieni fac parte din influentul partid Pheu Thai, care a ieșit pe poziția a doua la alegerile legislative din 2023, dar a ajuns la guvernare grație unei alianțe parlamentare.

Tânăra Shinawatra și-a făcut intrarea în politică anul trecut, în timpul campaniei electorale, când le-a amintit alegătorilor de moștenirea influentului său tată și măsurile sale populiste. Ea a făcut campanie în timp ce era vizibil însărcinată, analiștii politici fiind mai degrabă împărțiți în ceea ce privește rezultatele apelurilor sale.

Ea va trebui acum să jongleze  pentru a evita o temă recurentă pentru familia Shinawatra: guvernele conduse de tatăl ei și mătușa sa au fost răsturnate de putere de armată în 2006, respectiv 2014.

„Țara trebuie să meargă înainte”, le-a spus reporterilor Paetongtarn, cel mai tânăr dintre copiii lui Thaksin, după ce a obținut joi nominalizarea la funcția de premier din partea partidului Pheu Thai.

„Suntem hotărâți, împreună vom împinge țara în față”, a adăugat ea.

Tatăl ei s-a întors după 15 ani de exil

Tatăl ei s-a întors în Thailanda în august anul trecut, după 15 ani de exil autoimpus. Magnatul a revenit în țară în contextul negocierilor dintre Pheu Thai și partidele susținute de armată pentru a forma guvernul.

Alianța a fost una neașteptată în condițiile în care partidul populist Pheu Thai și formațiunile conservatoare ce susțin monarhia s-au luptat pentru supremație în Thailanda timp de peste 2 decenii, lupte care au dus uneori la lovituri de stat ale armatei și destituiri din funcție de către sistemul judiciar.

După ce au dominat scrutinul în ultimii 20 de ani, alegerile din mai 2023 au subliniat modul în care Thailanda a evoluat și modul în care „factorul Thaksin” și-a pierdut oarecum atractivitatea.

Complicații politice

Partidele legate de Thaksin au câștigat toate alegerile din Thailanda în ultimele două decenii, însă anul trecut Pheu Thai a fost eclipsat de Tot Înainte, care a obținut succesul pe baza promisiunilor îndrăznețe de reformare a monarhiei și a armatei.

Potrivit lui Punchada Sirivunnabood, profesor asociat de științe politice la Universitatea Mahidol din Thailanda, „clasei de mijloc și tinerilor alegători nu le pasă de Thaksin”.

Iar una dintre principalele provocări ale lui Paetongtarn este asigurarea acelorași niveluri de popularitate de care s-a bucurat tatăl său - un scenariu despre care experții politici spun că este puțin probabil să se întâmple.

Femeia în vârstă de 37 de ani este percepută de mulți ca un alt „împuternicit” al lui Thaksin.

Experții politici au pus, de asemenea, la îndoială calitățile de lider ale lui Paetongtarn și capacitatea sa de a readuce Pheu Thai pe picioare, scrie DW.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...