Terorismul aruncă economia în planul doi

Data publicării:
TERORISM STATUL ISLAMIC-1

Priorităţile economiilor dezvoltate s-au schimbat. Reuniţi la summitul din Turcia, liderii G20 consideră că trebuie să strângă rapid rândurile în lupta împotriva terorismului. Au fost puşi încă o dată sub ţinta Statului Islamic, acum într-un atentat mai sofisticat decât cel de la Charlie Hebdo, mai bine organizat şi cu pierderi de vieţi omeneşti mai mari.

Cele mai puternice ţări din lume sunt astăzi aduse împreună nu de interesele economice comune, ci de un inamic comun. ISIS nu mai duce doar un război regional, atacând Libia sau Egiptul, ci duce un război extern în Europa, departe de graniţele autoproclamatului califat.

Noi, țările din G20, lansăm un mesaj ferm: suntem mai puternici decât terorismul! Ne vom concentra pe sprijinul acordat pentru prinderea atacatorilor și pe descoperirea indivizilor sau organizațiilor care au pus totul la cale. Datorăm acest lucru nu doar victimelor, ci și cetățenilor din țările noastre, pentru siguranța lor și a refugiaților care au fugit de terorism”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

La scurt timp după atentate, Franța a intensificat bombardamentele împotriva ISIS și țintește tocmai în inima teritoriilor controlate de Statul Islamic - la Raqqa. Și, dacă până de curând interesele Rusiei în Siria erau privite cu precauție, acum șefii de stat și de guvern au insistat pe ideea cooperării cu Rusia în lupta împotriva terorismului.

La rândul său, David Cameron, premierul Marii Britanii a spus: „Ne întâlnim după teribilele atacuri din Franța. Îmi este foarte clar că trebuie să colaborăm ca să învingem această recrudescență a terorismului, ce amenință Marea Britanie, amenință Rusia, ne amenință pe toți”.

Tragicele evenimente din Franța au dovedit că trebuie să ne unim eforturile. Trebuia de mult să luptăm împreună împotriva terorismului malefic”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Rusia și Statele Unite au ajuns chiar la un consens pentru restabilirea ordinii politice în Siria. Vladimir Putin și Barack Obama au picat de acord că Siria are nevoie de o tranziție pașnică, făcută de sirieni, nu de străini. ONU ar urma să negocieze cu regimul lui Bashar al Assad și cu opoziția siriană termenii unei tranziții politice.

În restul lumii pentru a opri terorismul, guvernele cred că e nevoie de supraveghere mai mare, de mai multe servicii și controale. La summitul G20, Angela Merkel a militat pentru o mai bună colaborare a serviciilor de informații și de o mai bună supraveghere a comunicării pe internet. Se vorbește de asemenea de măsuri pentru sporirea siguranței aviatice, iar Marea Britanie anunță că va angaja 1.900 de spioni în plus pentru a proteja țara de Statul Islamic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...