TEROARE LA PARIS. Zeci de atentate teroriste în primele luni ale anului 2015
Pe 7 ianuarie, doi terorişti, Said şi Şerif Kouachi, înarmaţi cu arme automate, au deschis focul în clădirea săptămânalului satiric Charlie Hebdo din Paris. 12 oameni au fost ucişi de gloanţe. Jurnalişti şi poliţiştii care au încercat să-i oprească pe atacatori. Dar tragedia nu s-a oprit acolo. A doua zi, pe 8 ianuarie, un complice al fraţilor Kouachi, Amedy Coulibaly, a împuşcat o poliţistă într-o suburbie din sudul Parisului.
Apoi, pe 9 ianuarie, acelaşi Amedy Coulibaly a omorât 4 oameni într-un magazin evreiesc din capitala franceză. Astfel, bilanţul celor mai grave atentate teroriste de pe teritoriul Franţei din ultimii 50 de ani a ajuns la 17 morţi.
Totul s-a terminat după ce toţi cei trei terorişti au fost seceraţi de gloanţele forţelor de ordine.
Danemarca, ţintă pentru terorişti
O lună mai târziu, Europa a fost zguduită de un nou atac. De această dată, ţinta a fost Copenhaga. În ziua de 14 februarie, un bărbat a deschis focul asupra unui centru cultural unde avea loc o dezbatere despre libertatea de exprimare şi Islam. Un regizor danez de film a fost ucis. Ţinta atacului, caricaturistul suedez Lars Vilks, care a realizat desene ale profetului Mahomed, a scăpat nevătămat.
După câteva ore, la scurt timp după miezul nopţii, acelaşi terorist a deschis focul în faţa sinagogii din centrul capitalei daneze şi a ucis un paznic. Atacatorul, un musulman danez de 22 de ani, a fost omorât într-un schimb de focuri cu forţele de ordine.
Teroriştii atacă Tunisia
18 martie, Tunisia. Mai mulţi terorişti declanşează un atac în Muzeul Bardo din Tunis, cel mai mare din ţară. Era plin de sute de turişti din toată lumea. 20 dintre ei au murit în schimbul de focuri dintre atacatori şi trupele speciale ale poliţiei. Seceraţi de gloanţe au fost şi un ghid al muzeului şi un membru al forţelor de ordine. Luarea de ostatici s-a încheiat după câteva ore, odată cu uciderea a doi dintre terorişti. Bilanţul final: 24 de morţi. Statul Islamic a spus că militanţii săi au organizat atacul, dar autorităţile au dat vina pe o grupare din al-Qaeda. Mesajul de atunci al oficialilor tunisieni a fost clar.
Habib Essid, premierul Tunisiei: Nu ar trebui să-i lăsăm pe autorii acestor crime oribile să ne afecteze moralul. Ar trebui să continuăm neabătuţi şi să nu lăsăm terorismul să ne afecteze moralul şi sistemul de democraţie republicană, văzut ca un exemplu de clemenţă şi moderare.
Studenţi kenyeni, masacraţi de terorişti
După nici o lună, pe 2 aprilie, un nou atentat brutal a avut loc în Africa, de data aceasta în Kenya. Mai multe persoane înarmate au atacat campusul universităţii din Garissa, iar 700 de studenţi au fost luaţi ostatici. Teroriştii i-au eliberat pe tinerii musulmani, dar studenţii creştini au fost împuşcaţi. 152 de oameni şi-au pierdut viaţa. Atentatul a fost revendicat de Al-Shaabab, o grupare afiliată la al-Qaeda.
Primul atac al Statului Islamic în SUA
La 3 mai, Statul Islamic loveşte pentru prima dată pe teritoriul Statelor Unite. Doi bărbaţi au deschis focul la un centru expoziţional unde avea loc un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed. La eveniment participa şi politicianul extremist olandez Geert Wilders, cunoscut pentru criticile sale la adresa Islamului. Totul s-a sfârşit rapid, atacatorii fiind omorâţi de poliţiştii care păzeau clădirea.
Teroare în trenul Amsterdam-Paris
În august, teroarea a revenit în Europa. Mai exact într-un tren pe ruta Olanda-Franţa. Un barbat înarmat cu o armă Kalaşnikov, un pistol, muniţie şi un cuţit, a urcat dintr-o gară din Bruxelles. Când garnitura a ajuns foarte aproape de graniţa cu Franţa, tânărul a încercat să deschidă focul asupra pasagerilor. A rănit doi oameni înainte să fie imobilizat de doi soldaţi americani, aflaţi întâmplator în tren.
Chris Norman, martor al atacului: Am auzit un foc de armă, un geam spărgându-se, apoi am văzut pe cineva alergând pe coridor spre capătul trenului.
S-a dovedit că bărbatul, un marocan în vârstă de 26 de ani, era membru al unei grupari islamiste.
Anchetatorii spuneau atunci că barbatul a călătorit prin cinci ţări din Europa în ultimii doi ani. A fost localizat în luna mai în Germania şi de acolo ar fi mers în Turcia. Serviciile secrete spaniole şi cele franceze îl aveau în atenţie. Imediat după atac au fost deschise mai multe investigaţii, în Franţa şi în Belgia pentru a afla cum a reuşit tânărul să se urce la Bruxelles într-un tren internaţional cu arme de foc asupra sa.
Citiți și: Premierul desemnat Dacian Cioloș, reacție după atentatele teroriste de la Paris
TEROARE LA PARIS. Filmul evenimentelor
TEROARE LA PARIS. PESTE 120 DE MORȚI ÎN ATACURI FĂRĂ PRECEDENT
Atacuri dejucate în Franța de la atentatul asupra „Charlie Hebdo”
Atacuri la Paris. Reacția președintelui României și a altor politicieni
TEROARE LA PARIS. Martor al atacurilor: Am auzit două explozii și împușcături. Toată lumea era speriată, alerga peste tot
Atentate teroriste la Paris: Facebook îi ajută pe cei din Franța să-și anunțe prietenii că sunt în siguranță
TEROARE LA PARIS. Starea de urgență, o procedură foarte rară, creată în timpul Războiului din Algeria
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News