Foto: Gulliver/Getty Images
Consiliul de conducere al AIEA a decis marți să finanțeze acest efort cu 2,3 milioane de euro (3,1 milioane de dolari) în următorii patru ani.
"Când controlezi populația de țânțari, controlezi de fapt virusul", a declarat directorul adjunct al AIEA brazilianul Aldo Malavasi, citat de Agerpres.
AIEA a dezvoltat așa-numita tehnică de sterilizare a insectelor în lupta împotriva dăunătorilor și a bolilor amenințătoare pentru culturile agricole, cum ar fi țânțarii Aedes care transmit virusul Zika.
Țânțarii de sex masculin sunt expuși la scurte explozii de radiații înainte ca aceștia să fie eliberați în mediul înconjurător, în serii de un milion de exemplare pe săptămână, pentru a se împerechea cu femelele.
Aceasta metodă de a scădea populațiile de țânțari va începe să fie aplicată în luna septembrie în Brazilia.
AIEA va furniza echipamente de iradiere pentru Brazilia și pentru alte țări din America Latină și, de asemenea, va dota aceste țări cu echipamente de diagnosticare care utilizează tehnologia nucleară.
Zika cauzează de cele mai multe ori simptome asemănătoare gripei, dar actuala epidemie din regiune a ridicat probleme deoarece a fost însoțită de un număr neobișnuit de mare de copii născuți cu malformații congenitale ale capului și de adulți care suferă de efecte secundare neurologice.
Un grup de experți al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avut consultări marți pentru revizuirea recomandărilor actuale ale organizației. Între recomandări ei au inclus îmbunătățirea măsurilor de control al bolii și al celor împotriva țânțarilor, precum și stimularea cercetării acestui virus considerat încă relativ necunoscut, mai notează agenția DPA.