Tehnica bizară prin care un criminalist readuce la „viață” identitatea morților
Data publicării:
Juarez este unul dintre cele mai periculoase orașe din Mexic. În anii 1990, orașul a ajuns în atenția presei internaționale, după ce un număr mare de fete au început să dispară în condiții misterioase.
Disparițiile continuă și în prezent, iar una dintre problemele cu care se confruntă rudele victimelor este identificarea cadavrelor, descoperite în diverse locuri din Mexic sau peste graniță, în Statele Unite, multe dintre ele aflate nu doar într-o stare avansată de putrefacție, ci chiar tranșate.
Un medic criminalist folosește o metodă specială în procesul de identificare: rehidratarea cadavrelor.
Prin tehnica rehidratării, trupurile victimelor își pot recăpăta o mare parte din „starea lor inițială”, iar familiile le pot identifica.
„Cred că fac această muncă pentru că m-a afecta gândul că aceste cadavre pot ajunge în niște gropi comune”, a declarat pentru BBC dr. Alejandro Hernandez, adăugând că tehnica rehidratării a furnizat de multe ori și informații-cheie în investigațiile penale.
Cum a ajuns dr. Hernandez să folosească această metodă? Obișnuia să țină în borcane mostre din piele de porc și degete umane pe care le verifica zilnic. Într-o zi, în 2004, în timp ce inspecta mai multe borcane, a descoperit că un deget se conservase aproape intact. „Arăta ca un deget nou, nu mi-a venit să cred”, a precizat medicul.
Cum decurge rehidratarea? Cadavrul este ridicat cu un ham și plasat apoi într-o cadă sigilată ermetic și lăsat să se înmoaie timp de patru sau șapte zile, până când anumite porțiuni ale corpului încep să capete un „aspect mai natural”.
Tehnica rehidratării este folosită din mai multe motive, spune dr. Hernandez. În primul rând, banii. În Mexic, domeniul criminalisticii este subfinanțat, lipsesc până și cele mai gregare aspecte de infrastructură. Un alt motiv îl reprezintă clima aridă, cum este în orașul Juarez, care face imposibilă identificarea unui cadavru, deoarece procesul de descompunere este unul mult mai rapid decât în alte condiții climatice.
Între 2008 și 2011, orașul Juarez împărțit între traficanții de carne vie și cartelurile de droguri, a fost etichetat capitala mondială a crimei.