Lupta anticorupție din China are chiar și un cântec.
„Pedepsiţi fiecare oficial corupt şi luptaţi împotriva oricărui fenomen de corupţie. Grupul reformelor profunde are doi ani de zile şi a avut multe succese în ultimii ani. Gestionăm apa, gestionăm aerul, gestionăm pământul. Gestionăm! Gestionăm! Gestionăm!”.
Nu este un cântec oarecare. Este, dacă vreţi, un fel de imn al reformelor lui Xi Jinping. Niciuna dintre ele nu este mai importantă decât lupta anticorupţie.
„Una dintre principalele modalităţi prin care preşedintele Xi Jinping a venit la putere când şi-a asumat noile roluri de lider al partidului şi al armatei a fost să lanseze o uriaşă campanie anticorupţie, o campanie care a vizat fiecare colţ al partidului şi al statului chinez, dar şi armata”, a explicat Edward Wong, șeful biroului New York Times din Beijing.
China | La vânatoare de „tigrii și muște"
Mesajul nu a fost nou. Şi predecesorii lui Xi Jinping au promis că vor stârpi corupţia. Spre deosebire de cei care au fost la conducere înaintea lui, actualul lider chinez dă dovadă de un zel fără precedent în a prinde „tigrii şi muştele", cum a numit el marii şi micii corupţi.
„A îndepărtat sau a încercat să îndepărteze multă corupţie din sistem, fenomen care chiar ameninţa bunăstarea şi stilul de viaţă al oamenilor. Spre exemplu: este clădirea în care locuieşti făcută din beton adevărat sau s-a ajuns, la un moment dat, la o înţelegere prin care cineva a făcut mulţi bani, dar clădirea ta este un pericol public?”, a spus Didi Kirsten Tatlow, corespondent New York Times.
Serviciile anticorupţie din China şi-au dublat personalul. Foarte interesant, armata are propriile unităţi anticorupţie. Mesajul propagandei comuniste a fost cât se poate de clar: „o armată coruptă nu câştigă războaie".
Rezultatele, aşa cum sunt ele pe hârtie, cel puţin, sunt impresionante: de la venirea lui Xi Jinping la putere, în urmă cu trei ani, 750.000 de membri ai partidului comunist au fost pedepsiţi pentru corupţie, 300.000 doar în 2015! Este vorba atât de mici funcţionari, cât şi de oficiali de la vârful armatei, ori al securităţii. Iată anunţul făcut recent de televiziunea de stat chineză despre punerea sub acuzare a unui fost consilier al lui Hu Jinato, fostul preşedinte.
„Ling Jihua a cerut favoruri altor oameni, a cerut şi a primit în mod ilegal bunuri uriaşe şi a intrat ilicit în posesia unor secrete de stat. Au fost acţiuni foarte grave. Contextul abuzului de putere al lui Ling, care au cauzat mari prejudicii bunurilor publice, statului şi oamenilor, este deosebit de grav. Ling Jihua ar trebui să fie anchetat pentru implicarea sa în infracţiuni de mită, obţinere ilegală de secrete de stat şi abuz de putere”, a fost anunțul televiziunii de stat din China.
Uluitoare este şi implicarea publicului în această campanie. Din 2013, autorităţile au primit din partea cetăţenilor 270.000 de reclamaţii sau ponturi privind posibile acte de corupţie.
Faţa secretă a luptei anticorupţie din China
Planul lui Xi Jinping pentru 2016 este ambiţios, dacă nu chiar utopic: să facă din China „o ţară în care nimeni nu mai îndrăzneşte să fie corupt".
„Un alt fel în care putem privi această campanie este sub forma unei epurări politice efectuate de Xi pentru a strânge putere personală şi pentru a se asigura că îndepărtează centri rivali de putere din interiorul partidului. Dacă ne uităm cu atenţie la principalii tigri, după cum îi numeşte partidul, îndepărtaţi de Xi Jinping, vedem că sunt cu toţii rivalii lui politici”, a explicat Edward Wong.
Pentru preşedintele chinez, campania anticorupţie are, deci, trei beneficii, comentează revista americană Time: în primul rând, vizează una dintre cele mai mari probleme ale Chinei. Pe urmă, este şi un fel de exerciţiu de PR, menit să redea încrederea populaţiei în partidul unic. Nu în ultimul rând, lupta anticorupţie este o armă politică, care poate elimina din peisaj orice posibil rival.
Citiți și: