Țânțari modificați genetic au fost eliberați în zonele afectate pentru a combate virusul Zika

Data publicării:
Tantari virusul Zika GettyImages-506972062
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Există încă multă incertitudine în privinţa asocierii (n.red: cazurilor de microcefalie cu Zika). În mod clar, se poate face o asociere din punct de vedere temporal şi geografic, dar există multe locuri unde nu am văzut cazuri şi după numărul de oameni afectaţi nu este posibil să demonstrăm infectarea”, a declarat Bruce Aylward, director adjunct Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit studiului realizat de divizia americană a OMS, nu poate fi exclusă o legătură între virusul Zika şi creşterea galopantă a cazurilor de microcefalie din ţările latino-americane. Ceea ce încearcă să afle cât mai repede cercetătorii este dacă, în cazul femeilor însărcinate, virusul penetrează placenta şi astfel ajunge la făt, sau există o altă cale de transmitere.

Pe de altă parte, există două cazuri atipice de infectare, ce îi îngrijorează şi mai mult pe experţi.

În primul, este suspectată infectarea cu Zika, printr-o transfuzie cu sânge contaminat, iar în al doilea medicii bănuiesc că virusul s-ar fi transmis prin contact sexual. Deocamdată nu există confirmare pentru niciuna dintre aceste variante.

Tocmai această lipsă de certitudini întreţine o stare de nelinişte, mai ales în rândul femeilor însărcinate din Brazilia, ţara unde răspândirea virusului a devenit explozivă.

- M-am infectat cu Zika în primele săptămâni de sarcină, dar atunci nimeni nu îşi făcea griji din cauza asta. Când au apărut aceste teorii, şi eu şi soţul meu am intrat în panică.

- Pentru mine, povestea asta nu este o preocupare constantă. Dar zilele trecute, când am ieşit din casă, m-am trezit atacată de un roi de ţânţari. M-am speriat. Deci, da, şi eu şi familia suntem îngrijoraţi.

În timp ce autorităţile braziliene şi din alte ţări latino-americane au pornit o campanie de exterminare a ţânţarilor, o companie din Statele Unite a venit cu altă soluţie. Biologii americani au modificat genetic 25 de milioane de ţânţari.

„Când se împerechează cu o femelă din sălbăticie, toţi puii rezultaţi vor muri. Având în vedere că o femelă de ţânţar poate depune în jur de 500 de ouă în timpul vieţii, prin această tehnică vor fi cu 500 de ţânţari mai puţin la maturitate”, explică Hadyn Parry, expert OXITEC.

Ţânţarii modificaţi genetic au fost eliberaţi în zonele locuite de oameni pentru a exploata la maximum şansa de a reduce ciclul de reproducere a insectelor, şi ca urmare, rata infectărilor la oameni. Până acum, susţin biologii, eliberarea insectelor modificate genetic a dus la reducerea cu 82 la sută a larvelor care permit perpetuarea speciei responsabile pentru răspândirea virusului Zika.

Avertizare de călătorie a MAE - lista ţărilor cu transmitere locală a virusului Zika

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români asupra riscului de infecție cu virusul Zika (ZIKV) în unele zone ale lumii, ca urmare a anunţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind epidemia cu transmitere locală a acestui virus în mai multe ţări: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

Pentru cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika, se recomandă măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor (atât în incinte, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi - când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector): purtarea de pantaloni lungi și bluze/cămăși cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei. Cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă / ţară afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone / ţări.

Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoțite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri